Често задавани въпроси за бърз метаболизъм (КБМ)

Действа ли “Ключът към бързия метаболизъм”? Не трябва ли да броя калории?

Не! Вашият метаболизъм не брои калории и вие не трябва да броите, стига да следвате насоките на диетата относно това кои храни да ядете и кога да ги ядете. Калорията няма нищо общо с вашето тегло или метаболизъм; това всъщност е мерна единица – количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на един грам вода с един градус по Целзий.

С какво този режим е различен от другите?

Разбива диетичния мит, че колкото по-малко ядем, толкова по-добре. Вместо да гладувате или да броите калории, вие ядете храните, които обичате. КБМ дава на вашия метаболизъм горивото, от което се нуждае, за да изпълнява целта си: изгаряне на излишните телесни мазнини.

Подходяща ли е диетата за деца?

Диетата включва всички групи храни, необходими за здравословния растеж и развитие на децата, и всъщност е чудесен начин да изградите здравословни навици, да научите децата как храната подхранва тялото и да установите здравословна връзка с храната още в ранна възраст. Този режим е просто начинът, по който ТРЯБВА да се храним през цялото време! Правилата са прости и лесни за следване и оставят много гъвкавост за включване на любимите храни на вашите деца. Ако детето ви е с наднормено тегло обсъдете диетата с вашия педиатър, за да решите как може да я използвате за подобряване на здравето на вашето дете.

Ами ако трябва да сваля повече от 10 килограма?

Можете да ядете повече! Ако искате да свалите повече от 20 килограма, добавете допълнително половин порция към всяко хранене и междинна закуска. Първоначалната 28-дневна диета може да се повтори, ако е необходимо, докато достигнете целевото си тегло.

Ами ако трябва да сваля по-малко от 10 килограма?

Дори ако имате само няколко килограма за сваляне, КБМ е тренировка за вашия метаболизъм. И по-точно кръстосана тренировка за вашия метаболизъм. Ще завършите месеца с идеалното си тегло, с повече енергия, по-добро чувство за благополучие и по-здраво и силно тяло. КБМ предлага повече от просто загуба на тегло; всъщност разделянето с излишните килограми и мазнини е просто страничен ефект от оздравяването на метаболизма. Като следвате начина на живот по КБМ, ще се сдобиете с по-здраво тяло, по-чиста кожа, по-здрава коса и нокти, по-добър сън и множество други ползи!

Работи ли режимът за всички?

Начинът на живот по КБМ е начинът, по който ТРЯБВА да се храним през цялото време, а не само в рамките на 28-дневния курс на диетата. С КБМ ще се приучите към здравословни хранителни навици, които ще подобрят физическото и психическото ви състояние, без значение колко е нужно да отслабнете. Режимът е гъвкав и може да се пригоди за случаите на хранителни алергии или чувствителности, както и при всякакви други ограничения, наложени от медицински състояния.

Завърших 28-те дни! Как да продължа?

Когато завършите 28-дневния цикъл имате две възможности да продължите. По подразбиране можете да запазите информацията за вашето хранене и просто да започнете отново. Когато достигнете Ден 28 актуализирайте вашето настояще тегло и целево тегло и заложете нова начална дата.

ОТНОСНО ПРИЛАГАНЕТО НА КБМ

Днес оплесках нещата и излязох от режима. Трябва ли да започна отначало?

Ако сте яли нещо, което не е трябвало да ядете, не е нужно да започвате отначало. Просто бъдете изключително перфектни на следващия ден! Разбира се, винаги можете да започнете отначало, ако искате. Само внимавайте да не изпаднете в цикъл на прегрешения и непрестанно започване на режима, което не е здравословно!

Какви протеинови барчета мога да консумирам по време на режима?

Никакви готови протеинови барчета не са подходящи за КБМ. Това е така, защото всички те съдържат поне една съставка, която не е част от трифазната ротация на храните. Повечето от тях съдържат добавена захар, обикновено под формата на сироп от кафяв ориз, агаве, тръстиков сироп или други подсладители, които не се допуска да се консумират по време на режима. Освен това в много от тези барчета също има млечни продукти (включително суроватка), царевица (като декстроза) и соя (често соев лецитин или соево масло).

Какъв хляб мога да купя? Притеснява ме това, че повечето хлябове включват пшеница в съставките си.

Най-добре е обаче сами да си приготвяте хляба, който консумирате – така ще бъдете сигурни в съставките и в качеството му, както и в това, че ви понася и е абсолютно подходящ за режима. Погледнете в книгата с рецепти по КБМ. Ще я откриете ето тук. Или в рецептите в сайта. Подходящи за режима са и хлебчетата на Yummy Natural. Проверете тук и тук.

Мога ли да дъвча дъвка по време на диетата?

Да, стига да е подсладена с ксилитол или стевия.

Ако се събудя посред нощ, трябва ли да ям нещо?

Не, ако се събудите, но планирате да заспите отново и все още не сте станали и не се движите, не е необходимо да добавяте леко хранене.

Току-що започнах диетата и имам ужасно главоболие.

Добре дошли в спирането на кофеина и захарта! Симптомите трябва да преминат след три или четири дни, след като отвикнете тялото си от тези убийци на метаболизма. Как да се подготвите, за да се справите по най-добрия начина вижте в книгата Захарен детокс.

Чувствам глад през цялото време.

Не трябва да изпитвате глад при КБМ! Не забравяйте, че винаги можете да консумирате зеленчуците, специфични за фазата, дори между храненията, така че похапвайте. По-специално във Фаза 1 можете също така да ядете засищащи зеленчуци като сладки картофи и тиква. Проверете отново размера на порциите. Може би не изяждате необходимото количество. Или пропускате важен елемент, като протеина във фаза 1. Прегледайте и таблиците с количествата, съобразете ги спрямо целите на отслабване.

От няколко дни не отслабвам. Помощ!

Не е нещо необичайно от време на време отслабването да спре, да има застой, а даже и йо-йо ефект. Затова планът е 28-дневен. Отнема толкова време, за да се излекува метаболизмът ви и тялото ви да може да премине през нормалния си месечен биологичен цикъл (за жени И мъже). Съвети как да раздвижите нещата, за да излезете от платото, ще откриете в новата книга на Хейли Помрой „Изгаряне“. Придържайте се към плана и давайте смело напред!

УПРАЖНЕНИЯ

Взимам спортни добавки. Мога ли да продължа да ги използвам?

Ако в момента използвате добавки във връзка с тренировките си, все още можете да ги приемате, докато сте на КБМ. Само не забравяйте внимателно да проверите списъка със съставките. Вашите добавки трябва да отговарят на насоките на всяка фаза. Например оризът е подходящ за Фаза 1 и Фаза 3, но не и за Фаза 2. Бъдете особено нащрек за съставки на основата на царевица, които се използват в много добавки за спортисти. Царевицата изобщо не е включена в диетата. И имайте предвид, че царевицата се маскира под много други имена, като декстроза и глюкоза.

Трябва ли да си купя специално оборудване за тренировки?

Не е нужно, но няколко гири или ластици за тренировки могат да отворят цял нов свят от възможности, ако тренирате у дома. Ако решите да не използвате тежести, ще трябва да се предизвиквате с упражнения със собствено тегло, като лицеви опори, клякания, напади и набирания.

По колко време трябва да тренирам?

Ако сте начинаещи в тренировките, насочете се към 30 до 40 минути кардиотренировка по време на Фаза 1. Ако вече спортувате редовно, тренирайте по 45 до 75 минути. Ако сте твърде заети, за да правите толкова дълга тренировка на един път, разделете я на 15-минутни сесии – бърза разходка преди работа, още една на обяд и още една след работа ще свършат работа.

За вдигането на тежести във Фаза 2: можете да правите интензивна тренировка за цялото тяло за 20 или 30 минути, ако знаете какво правите. Ако тепърва започвате, личен треньор или групови занимания за силови тренировки ще са ви от полза да започнете и да напреднете. Важно е да се научите да изпълнявате правилно всички упражнения не само за да извличате максимална полза от тях, но и за да не се контузите. Можете да гледате видеоклипове за тренировки, за да поддържате нещата интересни. И не забравяйте да се придържате към специфичните за всяка фаза упражнения: кардиотренировка по време на Фаза 1, тренировка с тежести по време на Фаза 2 и движение за релаксация/облекчаване на стреса (като йога или медитация) по време на Фаза 3.

Аз съм бегач, но според режима излиза, че мога да бягам само един ден в седмицата. Какво да правя?

Всъщност можете да бягате два дни в седмицата – по време на Фаза 1, докато сте на КБМ. Можете да тренирате и през останалите дни, стига да давате на тялото си достатъчно гориво преди и след тренировка. Тренировките ви обаче трябва да са специфични за съответната фаза. Това означава, че Фаза 2 е чудесна възможност да разширите границите си с тренировки с тежести, а Фаза 3 е възможност да изследвате практиките за облекчаване на стреса: йога, медитация, дълбоко дишане, дори масаж.

Имам физически ограничения. Какви упражнения мога да правя?

Вашият лекар е този, който може най-добре да ви помогне да разберете това. Но и ние можем да ви дадем някои идеи. Ако имате ограничения в долната част на тялото, може да пробвате велоергометър за горната част на тялото – това е като велосипед за вашите ръце. Ако имате проблеми със ставите или се чувствате некомфортно да правите упражнения с тежести, дейности като ходене или бягане, плуване и водна аеробика са чудесни алтернативи, защото водата поддържа тялото ви. За тренировките с тежести добър личен треньор може да ви помогне да създадете програма, взимаща предвид всички ограничения, които имате.

В книгата пише, че трябва да правя тренировки с тежести във фитнес зала, но аз нямам абонамент за такава.

Не е нужно да ходите във фитнес зала, за да вдигате тежести. Базовите упражнения като лицеви опори, клякания и напади използват собственото ви тяло като „тежест“ – и са безплатни! Можете също така да включите упражнения с ластици за тренировки или гирички (чифт леки и чифт по-тежки са достатъчни, за да започнете) за силова тренировка у дома.

ЗДРАВНИ И МЕДИЦИНСКИ СЪСТОЯНИЯ

Отстраниха ми щитовидната жлеза. Мога ли да спазвам диетата?

Хората с проблеми с щитовидната жлеза особено трябва да следват диета, която поддържа метаболизма. Метаболизмът не е свързан само с щитовидната жлеза: той включва жлъчния мехур, надбъбречните жлези, черния дроб, панкреаса, хипофизата – и почти цялото ви тяло. Храната в КБМ е предназначена да поддържа метаболизма ви здрав и ефективен. Точно това е начинът, по който всички трябва да се храним. Много от клиничните клиенти на Хейли имат проблеми с щитовидната жлеза и са били насочени към нея от своите лекари. Тя им помага да постигнат свързаните с отслабването и подобряване на здравето си цели, използвайки принципите на КБМ. Както при всяка нова диета и особено ако имате специфичен медицински проблем, е разумно да говорите с вашия лекар. Вземете книгата със себе си и обсъдете плана с него или нея.

Премахнаха ми цялото (или част от) дебело черво. Това ще се отрази ли на диетата?

Клиниките на Хейли Помрой често биват препоръчвани от лекари на пациенти с този здравен проблем. Абсолютно можете да изпълнявате диетата. Първо трябва да говорите с вашия лекар и не забравяйте да носите книгата и списъците с храни със себе си, когато отивате на преглед. Като цяло клиентите с оперирани черва се чувстват по-добре, ако консумират повече готвени зеленчуци, отколкото сурови. Рецептите за уред за бавно готвене са особено подходящи за вас.

Претърпях стомашен байпас. Мога ли да правя тази диета?

Клиничната практика на Хейли Помрой включва много клиенти, които са претърпели стомашен байпас и са били насочени към нея от своите лекари. КБМ може да работи за вас, но трябва да я прилагате в тясно сътрудничество с вашия лекар, тъй като това зависи от състоянието ви след операцията. Вашият лекар може да препоръча разпределяне на общата храна за всеки ден на седем или осем малки хранения (за разлика от петте хранения, които се препоръчват по КБМ).

Мога ли да продължа да приемам хранителните си добавки, докато съм на диетата?

Имайте предвид, че мазнините и маслата трябва да се избягват във Фаза 1 и Фаза 2 на диетата и това включва и масла, приемани като добавки. Определено е добре да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги по въпросите, свързани с приема на добавки.

Аз съм на хормонозаместителна терапия. Това ще се отрази ли на диетата?

Наддаването/загубата на тегло и хормоните са силно свързани, така че всякакво повишаване или понижаване на теглото може да промени нуждата ви от хормонална терапия. В клиничната практика на Хейли Помрой тя силно препоръчва хората на хормонозаместителна терапия да проверят началното си състояние с изследвания, преди да започнат диетата. След това е добре отново да се пуснат изследвания в края на 28-те дни. При значително отслабване вашите нужди от хормони може да се променят драстично. КБМ има за цел да доведе тялото ви до по-добър хормонален баланс, така че, ако състоянието на организма ви се промени, може да е необходима корекция на терапията. Но правете корекции, само след препоръка на вашия лекуващ лекар!

Аз съм диабетик. Мога ли да правя тази диета?

Абсолютно! Стабилизирането на кръвната ви захар е един от най-важните компоненти на КБМ. Преди да започнете КБМ или каквато и да е диета, не забравяйте първо да говорите с вашия лекар.

ПОДДЪРЖАНЕ СЛЕД ДИЕТАТА

Мога ли отново да пия алкохол след края на диетата?

Алкохолът не помага на метаболизма ви, така че проверете себе си: посягате към тази напитка, защото наистина ви се пие или просто по навик? Ако наистина искате, някои трикове ще ви помогнат да намалите въздействието на алкохола, който може да пиете от време на време, върху тялото ви: оставете алкохолната напитка за вечерта и я балансирайте с богата на протеини храна. Предпочитайте органични вина без сулфити или висококачествен алкохол и винаги пийте по 230 милилитра допълнително вода за всяко питие.

Мога ли да пия кафе отново след 28-те дни?

Вашият нов суперподхранван метаболизъм ще може да се справя по-добре с чаша кафе от време на време. Но преди да отпиете от кафето, запитайте се: чувствате ли се по-добре, по-свежи и по-енергични сега, след като не сте приемали кофеин в продължение на месец? Хареса ли ви да използвате парите, които бихте похарчили за кафе, за други неща? Ако е така, може да помислите да спрете с кафето завинаги – или да проучите безкофеиновите заместители на кафето.

Ами ако започна да напълнявам отново?

Това е чудесна възможност да преразгледате личните си навици. Спите ли достатъчно? Давате ли на тялото си достатъчно гориво или очаквате то да работи на празен резервоар? Вече сте коригирали тези навици веднъж преди, така че вероятно и в този случай ще успеете да разберете какво причинява проблема и след това да се справите с него. И не се страхувайте: винаги може да направите още един цикъл на КБМ, за да се върнете на правия път.

Какво се случва, когато завърша диетата?

Първо, честито! Докато постигнете целевото си тегло, ще сте си изградили точно навиците, от които се нуждаете, за да живеете балансиран живот с любов към храната и добра грижа за себе си. Вече не е нужно да следвате фазите (въпреки че може, ако желаете). Просто се придържайте към правилата на диетата за поддържане и запомнете истинското значение на думата „ДИЕТА“: Ядох ли днес? (от “DIET”: Did I Eat Today?).

Ще се задържи ли постигнатото тегло, след като завърша 28-те дни?

Теглото ви ще остане такова, каквото сте постигнали, ако следвате правилата на Хейли за поддържане, изложени в книгата. В случай, че откриете, че се подхлъзвате малко, няма проблем – винаги можете да повторите 28-дневната диета или дори само седмица или две, за да си помогнете да се върнете в правия път.

ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРЕПЯТСТВИЯ

Захарта не е разрешена? Какви подсладители мога да използвам?

Предпочитайте стевия или ксилитол на основата на бреза (понякога на опаковката ще пише на базата на твърда дървесина). Изкуствените подсладители не са истинска храна – те са химикали! Освен това те забавят метаболизма ви и натоварват черния ви дроб, така че нямат място в тази диета. Дори естествените подсладители като кленов сироп и мед карат кръвната ви захар да се повишава рязко и да се понижава твърде бързо, което затруднява възстановяването на метаболизма ви.

Нямам време да готвя. Сега какво?

Все още можете да изпълнявате КБМ с някои спестяващи време стратегии. Ако наистина нямате даже и малко време, можете да използвате специфичните за фазите шейкове и блокчета за закуска по КБМ за закуска и междинни закуски всеки ден. Опитайте да се запасите с подходящи за фазата закуски: ябълки или портокали за Фаза 1; безнитритно месо/колбаси за Фаза 2; сурови ядки и семена или суров кокосов орех за Фаза 3 (твърдо сварените яйца са друга преносима закуска за Фаза 3).

След като се погрижите за закуската и междинните закуски, отделете не повече от 1 – 2 дни, за да приготвите седем ястия в уреда за бавно готвене: две за Фаза 1, две за Фаза 2 и три за Фаза 3. Подгответе съставките и ги оставете да се готвят сутринта, а вие се заемете с деня си. Разпределете и замразете готовите ястия вечерта. Ако приготвите достатъчно от всяка рецепта за четири вечери (един ден всяка седмица) и четири обяда, вие ще сте подготвени за всичките 28 дни с много малко повторения.

Идеи и план за партидно готвене по режима може да откриете в книгата:

Готварска книга по „Ключът към бързия метаболизъм

Семейството ми няма да прилага диетата с мен. Какво да правя?

Може да опитате да изоставите думата диета, защото повечето хора я свързват с оскъдни порции неприятна храна. Просто им поднесете няколко ястия, приготвени под рецепти за КБМ, и ние сме сигурни, че те ще се включат! Ако все още не поемат, можете да приготвите свои собствени ястия предварително с уред за бавно готвене и да замразите отделни порции за употреба по време в съответната фаза. Супер бързите салати и сандвичи, подходящи за всяка фаза, са друга чудесна възможност. Кажете на семейството си, че не сте на диета, а просто се храните така, че да оздравите метаболизма си.

Предстои ми парти/сватба/рожден ден. Какво да правя?

Като за начало, позволете си наистина да се вълнувате и да се насладите на събитието – да няма хормони на стреса! Яжте протеинови закуски през целия ден и ако знаете, че ще ви очаква голямо парче торта за рожден ден или сватба, яжте естествени захари (като плодове) за закуска и обяд и полезни мазнини за вечеря точно преди тортата.

 

Помощ – отивам на почивка!

Тайната да останете в режима по време на ваканция е в планирането. Започнете, като осигурите подходяща храна в ръчния си багаж или чантата си и планирайте време и места, за да презареждате запасите си по време на пътуването. Ако няма да можете да консумирате подходяща за фазата храна по време на пътуването, опаковайте студена храна (или ястия) за себе си – някои от специфичните за фазата рецепти са много подходящи за целта.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed