Чревен микробиом. Каква е неговата функция в нашето тяло?

Чревният микробиом изпълнява разнообразни функции, важни за нашето здраве. Кои са те основно, ще разгледаме в следващата статия. И да, говорили сме за микробиома много, и ще продължаваме тази важна тема, защото, за да бъде в баланс нашето тяло, е необходимо и микробиомът ни да бъде в баланс. А както вече обърнахме внимание тук, само 24 часа на продължителен силен стрес са достатъчни, за да изпадне в дисбаланс. Като добавим към това и другите ежедневни фактори, които подпомагат процеса, задачата става наистина сложна. Това донякъде ни задължава да обръщаме повече внимание на грижата за и баланса на микробиома. Нека разгледаме по-детайлно нещата – функция по функция.

Основна функция на микробиома
П
одпомага храносмилането

Доброто състояние на нашия микробиом зависи и от наличието на ензими, които се произвеждат в храносмилателния ни тракт. Тяхната функция е да разграждат определени видове захари, нишестета и фибри от храните, за да можем да ги смиламе и да абсорбираме хранителните вещества от тях. Ензимите също са тема, която често присъства в сайта ни, защото… накратко те са източник на живот. Виж повече за тях в статията по-долу. Но най-основното, което трябва да знаеш за тях е, че те също са толкова чувствителни, колкото е чувствителен и микробиома. А една основна функция, която имат консервантите в храните и напитките е – да, разбира се, да консервира храните. Но замисляме ли се как се случва това? Накратко – чрез блокиране на основното действие на ензимите, а именно – да разграждат храната. Е, да оставим науката и да следваме логиката. Как точно се очаква нашето тяло да храносмила храна, която е “програмирана” да е недосегаема за действието на ензимите?

Ензими. Защо са важни? И как да си ги набавим чрез храната
Ензими. Защо са важни? И как да си ги набавим чрез храната.

 

Поддържа стомашно-чревния мотилитет

Чревните микроби подпомагат стомашно-чревния мотилитет (смилането и предвижването на храната през стомашно-чревния тракт) чрез регулиране на невротрансмисията в цялата чревна нервна система на червата. Моторните нарушения и бактериалният свръхрастеж в тънките черва (SIBO) могат да променят чревния микробиом, което нарушава подвижността на стомашно-чревния тракт. Тази връзка между мотилитета и микробиома е двупосочна, което означава, че промененият микробиом може да повлияе на мотилитета и проблемите с мотилитета също могат да повлияят на микробиома.

Поддържа интегритета на чревната бариера

Чревните микроби спомагат за поддържането на целостта на чревната бариера, като стимулират пролиферацията на чревните епителни клетки (клетките, изграждащи лигавицата на червата) и регулират протеините (клаудин-2, оклудин, цингулин, ZO-1, ZO-2) на плътното свързване, които държат чревните клетки в непосредствена близост една до друга.

Тези ефекти не се ограничават до червата. Скорошни проучвания показват, че чревните ни бактерии могат да регулират пропускливостта на епителните бариери на други места в тялото, включително в кръвно-мозъчната бариера. Да, нашите чревни бактерии контролират колко пропусклива е кръвно-мозъчната бариера. Това се случва, отново чрез регулиране на важни за плътното свързване протеини. В този случай клаудини, трицелулин и оклудин. Също така микробиомът има индиректен ефект върху целостта на чревната бариера чрез модулацията на серотонин (който регулира стомашната подвижност) и Toll-подобни рецептори (TLR).

Конкурира се с патогени за населяване на червата

Чревните микроби се конкурират с патогени за колонизация в човешките черва. Колкото по-силна е коменсалната микробиота, толкова по-малък е рискът от чревни инфекции.

Произвежда късоверижни мастни киселини

Чревните бактерии са източници на производство на късоверижни мастни киселини (КМК), като оцетна киселина, пропионова киселина и маслена киселина, с множество полезни функции. Тези киселини са изключително ефективни енергийни източници за организма, особено в чревните епителни клетки. Те са от съществено значение за регулиране на метаболизма и чревната пропускливост и имат мощни противовъзпалителни ефекти. КМК също така подпомагат усвояването на минерали, като калций, магнезий, мед, цинк и желязо.

Синтезира витамини

Чревните бактерии са свързани със синтеза на някои важни хранителни вещества, включително витамините К2, В12, фолат и тиамин. Чревните бактерии могат също да играят ключова роля в улесняването на усвояването на мастни киселини от храната, като по този начин увеличават снабдяването на организма с важни мастноразтворими витамини като A, E, D и K.

Допринася за усвояването на минералите

Нашите чревни бактерии допринасят за усвояването на минералите. Те разграждат минералите, които се свързани в комплекс с фитат (антинутриент, присъстващ в различна степен във всички храни на растителна основа, който свързва минералите и ги прави по-малко усвоими), правейки тези минерали достъпни за усвояване.

Влияе върху имунната система

Микроорганизмите в червата ни помагат да се поддържа деликатния баланс в имунната ни система. Това те постигат, като държат под контрол различните популации от имунни клетки и модулират тяхната активност. Здравословният баланс в имунната система следователно зависи от наличието на здрава популация на чревната микробиота, растяща в точния брой на правилните места и с подходящото разнообразие.

Метаболитите на полезните чревни бактерии, като късоверижните мастни киселини, насърчават развитието на стабилна имунна система. Чревната дисбиоза може да наруши имунния отговор, увеличавайки вероятността от стомашно-чревни и респираторни инфекции

Има много видове имунни клетки, които действат заедно като инструменти в оркестър, за да се борят с нахлуващите патогени. Когато имунната система не е балансирана (например има системно възпаление както при хроничните заболявания), все едно инструментите не са в тон и всички свирят различни музикални произведения. Тази какофония води до имунна система, която едновременно се проваля в основната си роля, а също така ни уврежда по различни начини. Чревният микробиом действа като диригент, помага да се настрои всеки инструмент и се уверява, че целият оркестър свири правилната симфония.

Каква е причината за автоимунните заболявания? 

Здравият чревен микробиом е от решаващо значение за развитието и узряването на имунната система


Модулира почти всеки аспект на адаптивната имунна система и дори част от вродената имунна система. Пробиотичните бактерии не само поддържат имунната система под контрол, но също така помагат да се контролира имунната защита срещу нахлуващи патогени. Например чрез стимулиране на производството на антитела срещу чужди микроорганиз
ми.

Различните бактериални компоненти модулират различни аспекти на имунната система, включително следните:
  • генна експресия на цитокини (химически носители на възпалението, включително IL-10, IL-22, IL-1β, IFN-y, TGF-β1);
  • производство и активност на регулаторните Т клетки;
  • брой и активност на IgA-секретиращите плазмени клетки в лигавицата на червата;
  • балансът между Th1, Th2 и Th3 клетъчните популации чрез регулиране на активирането на дендритните клетки;
  • производство на Th17 клетки;
  • активиране на естествените клетки убийци;
  • взаимодействието между антигенните рецептори на повърхността на имунните клетки и самите антигени (чрез Toll-подобни рецептори, TLR);
  • производството на антитела срещу чужди микроорганизми.

Тези от вас, които са запалени по информацията за имунната функция, вероятно четат този списък и си мислят: „Леле, нашият чревен микробиом е главен мениджър на цялата ни имунна система!“. За тези от вас, които след прочитането на последните няколко абзаца са тотално объркани, посланието обобщено е следното:

Нашият чревен микробиом контролира практически всеки аспект от това как функционира имунната ни система. Като се има предвид, че възпалението е част от патогенезата на всички хронични заболявания, не е чудно, че има убедителни доказателства за връзката между всички хронични заболявания и нередностите в чревните ни бактерии.

Участва във ферментирането на протеини

Чревните бактерии също могат да ферментират протеини, произвеждайки (BCAA), за които е добре известно, че са важни за възстановяването на мускулите и спортните постижения.

Или за финал важно е да се грижим за доброто състояние на микробиома си, за да сме в добро здраве. Трябва да имаме предвид всеки фактор, който е важен за неговото добро състояние. И да следим за факторите, които го нарушават. Можеш да си припомниш основните тук. А ако искаш цялостна система за пълно възстановяване на микробиома, то не пропускай да се запознаеш за цялостната система на д-р Рафаил Келман “Микробиом диета“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed