10 съвета за намаляване на токсичното натоварване

от Хейли Помрой

 

Днес на гости ни е не кой да е, а самата Хейли Помрой със статия за цели 10 съвета за намаляване на токсичното натоварване. Аз лично бих искала да добавя още няколко в посока емоционален детокс. Но ще го направя в отделна статия през следващата седмица. А сега нека видим предложенията на Хейли.

Претоварено ли е тялото ти с токсини? Ето 10 съвета как да намалиш токсичното си натоварване

Чувстваш ли объркване относно това какво може да е текущото ти токсично натоварване и как да започнеш да го намаляваш? Ние сме изложени на вредни токсини всеки ден – от ароматизираните почистващи препарати до пестицидите в храните, които консумираме. Добрата новина е, че нашето удивително тяло има невероятната способност да се детоксикира. Подхранвайки механизмите му на детоксикация, ние сме в състояние да подкрепим тялото с това, от което се нуждае, за да процъфтява – а не просто да оцелява!

Ако имаш опит с режима по „Ключът към бързия метаболизъм“, може би ти е направило впечатление повишената енергия, подсилена имунна система и способност да преминаваш по-бързо през моментите на застой в загубата на тегло, наред с другите ползи за детоксикацията. Получавам много въпроси относно допълнителните начини за намаляване на токсичното натоварване. Ето защо съставих този минитест за теб, за да определиш текущото си токсично натоварване и да разбереш какви по-нататъшни стъпки може да предприемеш, така че да подпомогнеш процеса на детоксикация на тялото си.

 

Какво е твоето токсично натоварване?

 • Държиш ли обувките си вкъщи?
 • Използваш ли конвенционални мокри кърпички
 • Използваш ли ароматизирани препарати за пране?
 • Използваш ли ароматизиран освежител за въздух или електрически ароматизатор за сладко ухание?
 • Консумираш ли конвенционално отглеждани плодове и зеленчуци вместо органични?
 • Консумираш ли бърза храна и/или пакетирана или готова пържена храна повече от два пъти седмично?
 • Приемаш ли по-малко от 30 милилитра на килограм телесно тегло вода?
 • Спиш ли по-малко от 7 – 8 часа на нощ?
 • Излагаш ли се за по-малко от 15 минути дневно на естествена слънчева светлина?
 • Пътуваш ли често със самолет?
 • Работиш ли на място, което не е добре вентилирано (затворени врати/прозорци или без прозорци)?
 • Имаш ли постоянно чувство на безпокойство, тревожност, срам, вина, натрапчиви мисли?

Ако си отговорил с „ДА“ на 5 или повече от тези въпроси, може да обмислиш да направиш някои промени. Изтощението, умората, възпалението, алергиите и резистентността към загуба на тегло понякога са свързани с натрупването на твърде много токсични вещества в организма. Ето десет прости начина за намаляване на токсичното претоварване.

Детоксикирай средата си

 • Събувай си обувките, преди да влезеш вкъщи. Оставяй обувките си отвън до входната врата или се увери, че ги избърсваш добре в постелката пред нея. Статистиката показва, че с подметките на обувките вкарваме голямо количество пестициди в дома си.
 • Добави зеленина. Постави живи растения в къщата си, за да пречистват въздуха. Въздухът, който дишаме, е много важен за нашето здраве и добавянето на зеленина допринася за осигуряване на чиста среда. Хлорофитумът е особено подходящ за целта!
 • Избягвай ароматизаторите за стая, потпури, мокри кърпички, парфюмирани перилни препарати и ароматизирани козметични продукти. Освен всичко останало ароматизираните продукти потискат ефективността на твоите метаболитни пътища. Вместо това проветрявай често и използвай продукти без аромати, без BPA (бисфенол A) и без парабени.

Детокс чрез храна

 

Може да пробваш моята програма за прeчистване на метаболизма! Бързото прeчистване на метаболизма е тайното ми оръжие за детоксикация! Създадох тази целенасочена хранителна програма за цялостна детоксикация на тялото отвътре навън. Клиентите ми се кълнат в нея и аз обичам да я използвам за презареждане на тялото, особено по това време на годината, което е период за положителен растеж и промяна.

 • Яж истински, цели храни, при възможност органични. Върни се към основите и избирай цели храни от земята, небето и морето. Избягвай неща като тартразин номер 5 или боядисани/оцветени храни. Консумирането на органични храни е идеално средство за намаляване на токсичното натоварване.
 • Пий изворна вода. Правилото е да се пият по 30 милилитра вода на килограм телесно тегло на ден. Тоест, ако тежиш 70 килограма, трябва да пиеш 70 кг х 0,03 л = 2,1 литра дневно. Ако тежиш 60 килограма, съответно 60 кг х 0,03 л = 1,8 литра вода на ден. Всеки ден! Това помага за изхвърлянето на излишните отпадни продукти от тялото и пренася хранителните вещества в клетките, като по този начин допринася за засилване на метаболизма.
 • Яж специфични детоксикиращи храни. Зеленчуците са номер едно, когато става въпрос за естествено подпомагане на детоксикацията на черния дроб. Винаги настоявам за добавяне на много зеленчуци към основните хранения и междинните закуски. Има изобилие от подходящи рецепти, например вкусен зеленчуков омлет за закуска или зеленчуково къри за вечеря. Цитрусовите плодове, билковите чайове и куркумата също са отлични добавки за поддържане на здравословна детоксикация.
   

Детокс чрез промени в начина на живот

Насърчавай в себе си здравословни и щастливи мисли. Мислите и идеите също могат да бъдат токсични. Трябва да прегърнем и да обичаме нашата среда и тяло. Отдели време да практикуваш техники за намаляване на стреса или да се занимаваш с дейност, която обичаш и която ти харесва и те зарежда. Мен лично язденето на моя кон ме отвежда на това „щастливо място“, но за теб това може да е възстановителен час по йога, танци или пеене, рисуване или нещо съвсем различно.
Намали темпото и се наслаждавай на храната си. Искам да се влюбиш в храната и всеки ден да не забравяш да се питаш: ядох ли днес така, че да подхраня тялото си и да му осигуря всичко необходимо, за да е здраво, силно и енергично. Тялото ти ще ти благодари, когато не пропускаш да забавяш темпото и да оценяваш пълноценно храната си.
Сухо четкане. Това е лесен начин за насърчаване на обновяването на клетките, подпомагане на лимфната система на тялото и изхвърляне на отпадни и токсични вещества. Повече информация за сухото четкане можеш да откриеш тук.

 

Всеки ден може да предприемаш малки стъпки, за да облекчиш част от токсичното си претоварване. Като поддържаш и подхранваш естествените системи за детоксикация на тялото си, ще се радваш на по-добро здраве, по-добра функционалност в ежедневието си, повече енергия и психическа стабилност, както и по-бърз метаболизъм.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed