Homemade Marshmallow gluten free

Кето маршмелоу само с 3 съставки

По традиция отбелязваме излизането на всяка наша книга с поне една допълваща рецепта.

Затова днес сме подбрали „Кето маршмелоу“. Освен това то е без захар, без глутен, нисковъглехидратно, палео и много, много вкусно. А новата ни книга е на Деница Георгиева от Healthy with Deni: Никсовъглехидратно хранене за всеки ден - бързо и лесно, която излиза в края на тази седмица.

И по традиция това е рецепта, която не фигурира в книгата, но е наша вариация по темата на конкретния режим на хранене. С една такава рецепта, освен да надградим съдържанието на книгата, искаме отново да ти покажем, че наистина да се храниш здравословно може да е и лесно, и вкусно, и приятно. В тази рецепта имаме само 3 съставки – останалите 3 са по желание. Спокойно може да ги пропуснеш, но ако искаш повече ефект, добави и тях.
А сега, да не се притесниш от броя операции, които трябва да направиш. Наистина ще ти отнеме 10 - 15 минути. Увери се сама!

Още една причина да включим точно тази рецепта е наближаващият празник Хелоуин, който, макар да няма нищо общо с българските традиции, е изключително любим, да не кажа омагьосващ, за децата. И понеже лакомствата са доста сериозна част от този празник, искаме да се подготвиш подобаващо за малките лакомници.

  By Borislava Lutskanova

мака-лате-с-канела

Мака лате с канела

Едно свежо, полезно, енергизиращо предложение за старт на деня или за лежерните следобедни часове. Ти избираш! Това е само една от 50-те бонус рецепти от новата ни книга „Етерични масла за по-добро чревно здраве“. И сега ще ти разкажа защо избрахме да ти споделим точно нея.
Ако искаш да имаш повече енергия, по-добро настроение и да се справиш с хроничната умора, добави това мака лате към ежедневните си ритуали. И преди да попиташ, ще ти кажа:
не, само с него няма да стане!
Ти много добре знаеш, че трябва комплексен подход!
Няма да се уморя да го повтарям - балансирано хранене, сън, почивка, спорт, време за хоби и положителни емоции, грижа за себе си! А мака латето ще допълни по един много вкусен  и ароматен начин всичко това.

  By Borislava Lutskanova

Baunty

Историята на шоколадчетата Баунти + здравословна рецепта

Емблематичното шоколадче Баунти, така популярно и обичано в цял свят.

Малцина обаче знаят откъде идва името му. Кръстено е на английски военен кораб, който става известен с бунта на екипажа му. Историята твърди, че поводът за бунта е обвинението от страна на капитана, че един от моряците му е откраднал един кокосов орех. Разбира се, има доста нажежена предистория. Но в следствие на това капитанът наказва целия екипаж. Резултатът е, че екипажът вдига бунт и изхвърля капитана заедно с няколко негови поддръжници в открито море в една малка, малка лодка, без компас и без карта. Феноменално е, че капитанът успява да се ориентира чудесно в океанските води, защото знаел пътя "наизуст", и успява да се спаси и да се върне в Англия. Там се предава и бива съден за това, че е изгубил кораба. Но е оправдан и след 2 години го изпращат да довърши мисията, на която е бил пратен с кораба „Баунти“.

Историята е многопластова, разнополюсна и поучителна в доста отношения. Ако ви е любопитно, това е най-изчерпателният разказ за нея. А едва ли е случайно, че по нея има писани много книги и са снимани цели 5 филма, някои от които с Марлон Брандо, Антъни Хопкинс и Мел Гибсън в главните роли. Една от тези екранизации даже е номинирана за Оскар.

Едно е сигурно обаче. Няма друга такава заплетена история, на която да е кръстено шоколадче 🙂

Няма да се спирам на разликата  между шоколадчето Баунти, купено от магазина, и това, приготвено у дома, а ще мина направо към рецептата.

Феноменалното е, че много хора са опитвали моята импровизация на шоколадчето. И такива, които се, и които не се хранят здравословно, и всички са били очаровани! Общото заключение често е:
- Мммм, ама то наистина е вкусно! Наистина ли е здравословно?

Е, да пристъпваме към рецептата 🙂

  By Borislava Lutskanova

Шоколадова торта Баунти – веган без захар

Когато искаш да впечатлиш някого или просто да зарадваш себе си, тази торта "Баунти" е за теб – толкова богата на вкусове и усещания, че непременно ще се превърне във фаворит сред десертите, които приготвяш. Ванилово-кокосовият слой и слоят с осолен карамел са затворени между домашно приготвен черен шоколад.

Мммм...

  By vdahnovenia

torta-chist-shokolad

Торта чист шоколад. Без захар, глутен и мляко

Често си ме чувала да казвам, че храната трябва да има характер. Тази торта е пълното олицетворение на тази ми мисъл. Ако се престрашиш да я направиш и я опиташ, ще разбереш какво имам предвид.

Винаги съм била на мнение, че всяка хапка, която слагаме в устата си, трябва да има плътен, омагьосващ вкус и сериозен хранителен профил – т.е. да избягваме празните калории и да разчитаме на истински витамини и минерали.

В случая тази торта е доста наситена като вкусове – неслучайно се нарича чист шоколад (а тя се нарича така, защото е с 90 % базови съставки за истински шоколад). Но е високо калорична, заради маслата и меда, затова внимавай с количествата. И все пак, ако ти се яде нещо наистина сладко, вкусно и шоколадово – това е правилният избор.
Това беше една от тортите ни – тотален хит в сладкарницата. Направих я по-сладка, за да допадне на по-широк кръг почитатели на сладкото, но у дома я приготвям с половината от, посоченото в рецептата, количество мед.

Разгледай и останлаите ни рецепти за сладкищи без захар и без глутен. Кратка селекция можеш да видиш тук, а за всички рецепти тук .
Ако ти е необходима повече тероия за храненето разгледай всичките ни книги за здравословно хранене тук.
А сега тествай рецептата и ни сподели как се прие от близките ти 🙂
Успех 🙂

  By Borislava Lutskanova

proteinovo-brauni-s-tikva

Протеиново брауни с тиква. Без брашно и без захар

Изпращаме сезона на тиквата с едно вкусно протеиново брауни без брашно. И разбира се, без захар – продължаваме темата за сладкиши без захар.
Извън сезона на тиквата можете да я замените с варени и пасирани моркови или с праскови.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна.
Идеална за спортуващи, хора на хранителен режим и злояди деца 🙂

  By Borislava Lutskanova

Най-бързите бисквити – палео, без брашно, веган

Това са най-бързите бисквити 🙂
Много бързо се правят, много бързо се пекат и уви – много бързо изчезват, след като изстинат.
Бисквитите са безглутенови, палео, без захар, без млечни продукти, без брашно и поради тази причина са много подходящи за много различни видове режими.
Рецептата е базова. Можете да ги направиш лимонови с чиа, портокалови с парченца шоколад или ванилови с шоколадов чипс 🙂 Изборът е твой. Сега ти представям портокаловите с парченца шоколад, но те уверявам, че и без допълнителните вкусове са мнооого, много вкусни 🙂

  By Borislava Lutskanova

Барчета с крем авокадо и мента

И продължаваме темата Кулинарно училище. Тези барчета са за лаици в кухнята, но ще ви доставят невероятно удоволствие. Както наслада на сетивата, така и удовлетворението, че можете да сътворите нещо толкова лесно и здравословно, но същевременно и вкусно и ефектно! Така че, вижте продуктите и запрятайте ръкави.

Тези крем барчета са сензационни! Не само, че са невероятно вкусно, но и са здравословни, веган, без глутен и с ниско съдържание на захар!

  By vdahnovenia

cocosovi-barcheta

Шоколад с кокос и боровинки

Продължаваме рубриката Кулинарно училище. Подбрах серия от десерти без глутен и без захар, защото имаме най-много запитвания за тях. А днес сме приготвили даже и веган десерт, без млечни продукти и без ядки!

Какво е важно да отбележа?
Вкусът се възпитава! Няма да се уморя да го повтарям
🙂
Ако искате да започнете да намаляте количеството захар, което консумирате всеки ден, си дайте време!

Нали знаете как се изяжда слон?

Хапка по хапка 🙂

Същото е и със захарта. Няма как да стане от днес за утре. Но ако сте търпеливи, с времето ще имате прогрес и след само 1 месец ще сте намалили драстично количеството захар, което консумирате ежедневно.

А защо да го правите? За да имате повече енергия, да се радвате на по-прекрасна кожа и за да се грижите по-лесно за фигурата си.

А днешните шоколадчета са право в целта!

  By Borislava Lutskanova

Торта Рафаело

Отварям нова рубрика, където ще публикувам не малка част от рецептите на Vdahnovenia natural shop. Тук ще споделям и много практичен опит – кое как точно се изпълнява и защо се изпълнява по точно определен начин, а не по друг. Така, че дори и да не сте опитвали от нашите торти следете рубриката, защото ще си стане един сериозен готварски курс.

Реших да подаря тези рецепти на всичките ни бивши клиенти, защото след като затворихме магазина, много от вас ми писаха с молба да им изпратя рецепта за любимата им торта. Е, след като магазинът го няма, реших, че ще е хубаво тези торти да продължат да живеят под някаква друга форма.

Започваме с една от първите ми здравословни рецепти. Правя тази торта от вече почти 10 години. И честно казано, всеки път съм изненадана от резултата и от това колко гениално се съчетават няколкото съставки, които са в основата на рецептата.

  By Borislava Lutskanova

Меню