Шоколадово суфле в еър фрайър

Още една рецепта от книгата Вкусни рецепти за еър фрайър, която между другото е вече налична. И първите поръчки вече пътуват към нашите читатели.

Този път за един любим на всички десерт, за който се приема, че се прави много трудно. Е, вече имаме перфектна рецепта за бърз Lava Cake в еър фрайър. Става за минути.

Посочената порция е за едно кексче, защото професионалните готвачи съветват, че този десерт трябва да се приготвя непосредствено преди сервиране.

И да, определено са прави. Така че имай предвид да го приготвяш непосредствено преди сервиране! И да умножиш количеството по броя десерти, които искаш да сервираш.

 

Добрата новина е, че можеш да забъркаш сместа и да я прехвърлиш в купички, които да прибереш в хладилник. Изваждаш и печеш, непосредствено преди сервиране. Но ако рецептата се хареса от цялата фамилия и някои капризни гости, помисли дали да не замразиш няколко дози в камерата. Могат да се съхраняват плътно затворени или покрити във фолио за около месец. За печенето на шоколадово суфле използвам стандартните порцеланови купички. Но ако ще замразяваш по-добре използвай хартиени. Не препоръчвам да ползваш стандартните алуминиеви, които се ползват най-масово. Но ти преценяваш. Както се казва моята кухня, моите правила.
Имай предвид, че трябва да увеличиш времето за печене с поне 3-4 минути, ако ще ги печеш замразени.
Е, да започваме.

Необходими продукти за шоколадово суфле

Количество: 1 порция

 

  • 1 супена лъжица кокосово масло, разтопено
  • 3 супени лъжици брашно по избор (подходящи са както безглутенов микс, така и бадемово брашно)
  • 1 супена лъжица какао на прах
  • 2 супени лъжици кокосова захар по избор
  • ½ чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 яйце, разбито
  • няколко капки екстракт от ванилия
  • 2 парченца шоколад или 1 супена лъжица кулинарен шоколад
  • 1 чаена лъжичка пудра захар за гарниране (по желание)
  • 1 супена лъжица ванилов сладолед за гарниране (по желание)

 

Изсипи маслото в купичка или формичка за суфле и разклати, за да се омазни добре. В друга купа изсипи брашното, какаото, захарта, бакпулвера и яйцето. Разбъркай добре. Изсипи половината от сместа във формичката за суфле и постави парченцата шоколад в центъра й. Допълни с останалата смес.

Постави купичката в еър фрайъра и печи 8 до 9 минути на 175°C, като от време на време проверяваш дали суфлето е готово (клечка за зъби, забодена в края на купичката, излиза суха). Внимавай да не печеш твърде дълго, за да не стане прекалено сухо. Суфлето, познато още и като Lava Cake, трябва да е с течен център.

Когато суфлето е готово, го извади от еър фрайъра и внимателно обърни купичката върху чиния. Поръси суфлето с пудра захар и гарнирай с ванилов сладолед (по желание).

Тази и още много вкусни и здравословни рецепти, специално за еър фрайър, можеш да откриеш в книгата ни “Вкусни рецепти за еър фрайр”  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed