Има няколко основни причини, поради които диетите като цяло не сработват. В тази статия предлагаме на вниманието ти няколко важни момента, по които е добре да помислиш. Описваме общи положения, но помни, че основното е всеки сам да намери собствената си причина. За целта се изисква доста лична работа, която мога да обобщя в 3 точки:

  • да анализираш собствената си ситуация,
  • да си честна пред себе си и
  • да искаш наистина да стигнеш до същината на проблема.

Във „Вдъхновения“ ти даваме изключително много инструменти, с които можеш да подобриш визията, здравето, настроението и общото си здравословно състояние. Имаме книги, с чиято помощ можеш да се справиш дори с най-големите предизвикателства на автоимунните заболявания. Но основната задача остава при теб! Доколко ще разбереш и най-важното, доколко ще приложиш инструментите на практика! Затова използвай опорните точки, които ти даваме в тази статия, и се надяваме да успееш да откриеш поне едно нещо, което те спира по пътя към целта.

1.      Не си подбрала правилната диета.

Повечето хранителни режими изхождат от позицията, че организмът на диетуващия е здрав организъм, който просто прекалява малко с храната. Затова те се основават на принципа на по-ограничен прием на калории и порции. Когато наистина изходим от положението, в което сме здрави и просто прекаляваме с хляба, тортите и боклучавата храна, да, те може да сработят и е възможно да получим желания резултат.

Но тук ключовото е, че докато сме на диета, е препоръчително да работим и в посока изграждане на здравословни навици. Ако пропуснем този момент, идва какво? Добре познатият ни йо-йо ефект. С края на диетата идва и краят на ограниченията и къде по-бавно, къде по-бързо, се връщаме в предишната рутина. Връщаме се при навиците, които са ни довели до нуждата да правим диета. И резултатите не закъсняват.

Важно!

Във „Вдъхновения“ не вярваме в рестриктивните режими. Вярваме в силата на истинската, пълноценна храна и в уникалната способност на тялото да се възстановява. Понякога се иска просто да спрем да му пречим и то успява да се върне само в състояние на баланс. Но това рядко се случва, когато го поставяме в екстремна ситуация, каквато са диетите с нисък калориен прием.

2.      Изхождаш от позицията на знаещия

Аз знам всичко за диетите. Цял живот съм на диета.“ Така се стига до положението, в което адаптираме диетата, която сме подбрали. Или по-лошо, но често срещано – съчетаваме препоръките на два режима в нова, трета диета. За нея никой не ни обещава резултат, защото тя не е тествана и изследвана. И няма доказателства, че работи. Но ние изхождаме от положението, че знаем повече.

Факт е, че никой не познава по-добре от нас самите нашето тяло. Но също така е факт, че ако цял живот сме били на диета и все още се налага да сме на диета, то има нещо, което не пасва на пъзела. И това е ключът. Трябва да го открием – всеки сам за себе си, и да го завъртим. Тогава никога повече няма да ни се налага да сме на диета.

3.      Пропускаш момента, че качването на килограми, особено рязкото такова, е симптом.

Симптом на някакъв дисбаланс в организма. Тогава стандартна диета няма да ни помогне. Нуждаем се от хранителен протокол, който да се справи с дисбаланса. Резултатът е, че тялото успява само да си регулира килограмите. Какви може да са причините за рязко качване на килограми от „днес за утре“? Това може да се дължи на:

  • Нарушено храносмилане.

Само 24 часа в състояние на стрес може да нарушат хармонията в микробиома ни. И ако не успеем да намерим отдушник на стреса, само след около 3 – 4 дни може да се окажем с дисбиоза. Резултат – качваме 5 килограма от раз, без да сме променяли особено начина си на живот и хранене.

  • Хормонален дисбаланс 

Отново може да се дължи на стрес. Ние, жените, сме изключително чувствителни и податливи на хормонални дисбаланси. Често сме водени от хормоналните си нива, изблици и т.н. Дори има не една и две шеги, че сме управлявани от хормоните си. Затова и сме непостоянни, прекалено емоционални и т.н. Но това е колкото нормално, толкова и не. Хубаво е да проверим ситуацията и да разберем дали това е причината. Така ще можем да поработим по възвръщането на баланса, а оттам и за подобряване на визията, енергията и настроението.

  • Объркани метаболитни пътища.

Новата книга на Хейли Помрой е изцяло посветена на това. Когато един метаболитен път в тялото ни е нарушен (а те са доста), тялото не работи оптимално и резултатът е, че множество хормони и нутриенти циркулират из тялото ни, без да могат да бъдат усвоени оптимално. Стига се до недостиг и излишък на различни вещества (много общо казано) и така тялото отново страда. Като странична реакция отново се получава рязко, неконтролируемо качване на килограми.

  • Възпаление.

Всяко хронично заболяване започва с леко възпаление в тялото. Ако не обърнем внимание на това възпаление, то се задълбочава и тялото страда. Често резултатът са дребни неразположения, които сме склонни да оправдаваме с напредването на възрастта. Но запомни едно: всяко тяло се стреми към баланс и здраве! И в този ред на мисли тялото ти не иска да страда, не иска и ти да страдаш. То се опитва да балансира ситуацията. Вече писахме доста по темата. Можеш да видиш тук и тук. Но разбира се, нарушеният баланс се отразява и на килограмите. Как? Ами отново чрез стремежа на тялото да балансира ситуацията. Повече по темата прочети в статията Метаболитна адаптация.

Решението

Ако в момента се намираш в ситуация, в която не успяваш да свалиш онези прословути 5 или 10 килограма, които дори не си разбрала как и колко бързо си натрупала, имаме няколко решения за теб. Провери ги, проучи ги и избери най-доброто за твоя случай.

На първо място, виж новата книга на Хейли Помрой, която в момента е и в предпродажба. Тя разглежда доста подробно причините, описани в точка 3, както и още няколко други, които вярвам, че ще ти помогнат да стигнеш до същината на проблема с килограмите. Както и в посока цялостно възстановяване на здравето.

А ако искаш да задълбаеш още повече по въпросите със здравословните причини да не можеш да влезеш във форма, имаме още няколко работещи решения. Разбира се, важно е те наистина те да се отнасят до твоите първопричини. Това са книгите:

От Хейли Помрой – революционната програма за отслабване на Хейли Помрой, която в своята същност е и лечебен хранителен протокол. За 28 дни можеш да разрешиш някои дребни здравословни неразположения, докато отслабваш и се храниш пълноценно. Какво по-хубаво?

От д-р Рафаел Келман – основополагаща книга за здравето на храносмилателния тракт. Бонус: трайно намаляване на килограмите. Знаеш какво е казал Хипократ – всички болести започват от червата. Здравето също. Много често неспособността ни да разградим и усвоим храната е и причината да натрупваме допълнителни килограми. Затова, ако имаш симптоматика като подуване на корема, тежест след хранене, умора след прием на по-протеинова храна или ако искаш да разбереш как храносмилането може да работи в твоя полза, тази книга е за теб.

От д-р Уил Коул – цялостна програма за диагностициране на хронично възпаление в организма и цели два хранителни протокола, които може да ти помогнат да се разделиш завинаги с хроничното възпаление. Можеш да направиш тест за книгата тук и да прецениш доколко би ти била полезна.

  • Хормонален баланс
    Хормонален баланс от д-р Сара Готфрид
    Книгата “Хормонален баланс” е за жени на всякаква възраст. Широкоразпространен мит за хормоните е, че няма нужда да се тревожите за тях преди менопаузата.

От д-р Сара Готфрид. Ако искаш да навлезеш малко по-навътре в дебрите на сложните, объркващи хормони, можеш да се довериш на д-р Готфрид. Тази книга е за всяка жена, която не иска да е подвластна на хормоналните бури, а да ги управлява. Дори и да не си лекар или нутрициолог и да нямаш необходимата медицинска квалификация, те уверяваме, че д-р Готфрид се е постарала да ни поднесе материята, така че да я разберем и да успеем да я приложим на практика.

Ако имаш въпроси и се затрудняваш да избереш твоята книга, пиши ни. Можеш и да ни се обадиш по телефона. На разположение сме да ти помогнем да избереш най-добрата програма за теб.

Помни обаче, че отговорността да я приложиш и да постигнеш резултат от нея остава изцяло твоя. Ние ти даваме инструмента, но най-трудната задача – да действаш – остава за теб.

Успех!

 

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed