Нов автор на „Вдъхновения“ или коя е Решма Сауджани

Днес искаме да те запознаем с най-новия автор на „Вдъхновения“ – Решма Сауджани.

Можем да представим Решма Сауджани по много начини. С част от вдъхновяващите истории, които разказва на страниците на книгата си „Смела, а не перфектна“. Като изредим някои от многобройните ѝ квалификации, титли и награди. Но избрахме да те запознаем с Решма първо с нейната изключително вдъхновяваща лекция в TED Talks. Видеото с включени субтитри можеш да гледаш малко по-надолу. Ако ти е интересно да разбереш как Решма се е сблъскала челно с идеята, че перфекционизмът не само не ни помага, но и пречи, а също и в какви различия възпитаваме момичетата и момчетата си, изтегли откъс от книгата ѝ тук.

„Научете момичетата на смелост, а не на съвършенство“

(Teach girls bravery not perfection)

 

 

И все пак какво кара Решма Сауджани да напише книга за смелостта?

Решма започва кариерата си като адвокат и активист. През 2010 година тя се появява на политическата сцена като първата жена от индийски произход, която се кандидатира за член на Конгреса на САЩ. По време на надпреварата Решма посещава местни училища и с очите си вижда разликата между половете в часовете по информатика, което я кара да основе организацията Girls Who Code. Решма е работила и като заместник-обществен защитник на Ню Йорк, а през 2013 година води енергична кампания за обществен защитник.

Лекцията на Решма в TED, която ти споделихме, има повече от четири милиона гледания и предизвика национален дебат за това как възпитаваме своите дъщери. Решма е автор на три книги: „Смела, а не перфектна“, публикувана през зимата на 2018 година, бестселъра на „Ню Йорк Таймс“ Girls Who Code: Learn to Code and Change the World и Women Who Don’t Wait in Line: Break the Mold, Lead the Way. Втях тя се застъпва за нов модел на лидерство на жените, насочен към приемане на риска и провала, насърчаване на менторството и спонсорството и смелото дефиниране на собствения курс – в личен и в професионален план.

 

Малко биографични данни за Решма Сауджани

  • завършила е Университета на Илинойс, Училището за управление „Кенеди“ към Харвардския университет и Юридическия факултет на Йейлския университет;
  • обявена е за един от най-големите лидери в света от списание „Форчън“;
  • включена е в класацията „40 под 40“ на същото списание;
  • носител е на наградата „Иноватор“ на „Уолстрийт джърнъл“;
  • обявена е за „Бъдещ лъв на Ню Йорк“ от „Ню Йорк Таймс“;
  • носител е на наградата на Харолд Маграу младши за иновации, вдъхновение и въздействие в сферата на образованието;
  • обявена е за една от петдесетте най-влиятелни жени на Ню Йорк от „Ню Йорк Дейли Нюз“;
  • обявена е за една от най-перспективните личности на бъдещето от „Си Ен Би Си“;
  • обявена е за една от най-влиятелните жени, които според списание „Форбс“ променят света;
  • тя е един от „100 най-креативни хора“ в класацията на „Фаст Къмпани“;
  • член е на „40 под 40 на Ню Йорк“;
  • участва в „Креативните 50“ на „Ад Ейдж“;
  • номинирана е за една от „50 жени, които променят света“ според „Бизнес инсайдър“;
  • тя е една от „Изгряващите звезди на щата“ и е участник в класацията на AOL/PBS „Следващия творец“;
  •  член е на Надзорния съвет на Международния спасителен комитет, който предоставя помощи на бежанци и засегнати от хуманитарни кризи хора;
  • член е на организация, която се стреми да увеличи броя на жените на управленски позиции в публичния сектор;
  • живее в Ню Йорк със съпруга си Нихал, сина им Шаан и булдога Стенли.

И не на последно място

Решма Сауджани е основател и главен изпълнителен директор на националната организация с нестопанска цел Girls Who Code, чиято мисия е да работи за преодоляване на различията между половете в областта на технологиите и за промяна на представата как изглежда и какво прави програмистът. Със своята седемседмична лятна програма, с двуседмичната си специализирана програма, която се провежда в кампус, с клубовете си за извънкласни занимания и поредицата от 13 бестселъра на „Ню Йорк Таймс“, организацията играе водеща роля във вдъхновяването, обучението и развиването на компютърните умения на младите жени, така че те да могат те да се възползват от възможностите на XXI век.

Към края на учебната 2018 година членовете на организацията във всички 50 щата и няколко територии на САЩ се очакваше да надхвърлят 90 хиляди. Членовете на Girls Who Code избират да се обучават по специалност „Компютърни науки“ или някоя друга, свързана с тях специалност, 15 пъти по-често от средния показател за страната, докато тъмнокожите и възпитаничките от латиноамерикански произход избират такива специалности 16 пъти по-често в сравнение със средния показател за страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed