Бърз и лесен кето шоколадов кекс без брашно

keto-shokoladov-keks

След всички горчиво-кисели новини и събития през последните дни ми се струва, че имаме нужда от нещо сладко.  Както за успокояване на стресовите хормони, така и за подобряване функцията на мозъка, а защо не и просто за да се усмихнем. Акцентирали сме неведнъж, че с емоционалното хранене всички трябва да внимаваме много, защото се увличаме неусетно. Знаеш, че „необходимостта“ от нещо сладко е точно такъв тип хранене. Но другото, което е важно да знаеш (особено в момента), е, че по време на силен стрес въглехидратите са тези, които балансират свръхпроизводството на стресови хормони. И не е по-малко важно, когато усетиш нужда от нещо сладко да направиш максимално най-здравословния избор, който можеш в момента. И най-вече да му се насладиш с огромна доза удоволствие.

Ние днес сме на кето шоколадов кекс. А ти?

Тази рецепта е вдъхновена от една прекрасна „Фейсбук“ група за рецепти и кулинарни въпроси относно нисковъглехидратното хранене. Не знам доколко си почитателка на този вид хранене, но там определено може да намериш интересни предложения, както и доста полезна и практична информация по редица важни въпроси около храненето.

Оригиналната рецепта е за 90-секундно хлебче, което се прави в микровълнова фурна. Можеш да я откриеш в групата.

Аз, разбира се, пробвах да го приготвя в обикновена фурна и пак си стана. При това супер. Лично на мен яйцата ми идват в повече като вкус в рецептата за хляба, но пък съм много впечатлена как бухва и става на перфектни „конци“, които така и не успях да постигна с нито едно брашно и с нито една рецепта за козунак.

Та от доста време ми се върти в главата да пробвам да го направя в шоколадов вариант и се получи супер. Затова искам да го споделя с теб.

Необходими продукти за Кето шоколадов кекс без брашно:

  • 100 грама сусамов, лешников или фъстъчен тахан
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 с.л. или повече какао (Ще стане по-горчиво с повече, така че може да се наложи да увеличиш подсладителя.)
  • 2 с.л. подсладител по избор – или повече, ако обичаш по-сладко. Аз използвах 2 супени лъжици еритритол.
  • зехтин или кокосово масло за намазване на формата.
Време за приготвяне: 10 мин.
Време за печене: 15 мин.

Начин на приготвяне:

  1. Разбий яйцата добре с вилица, миксер или бъркалка за яйца.
  2. Добави останалите съставки и разбъркай до хомогенна смес.
  3. Изсипи сместа в предварително намаслена форма.
  4. Изпечи за 20-ина минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Това е най-бързо изчезващият кекс у дома. Затова ти препоръчвам да пробваш рецептата и ти. Прави се лесно и бързо, с малко съставки – само 5. И е идеален за хора, които обичат да декламират, че „не си падат по здравословно хранене“. Ще им хареса и на тях. Особено ако решиш да го сервираш с някаква шоколадова глазура или ганаш от шоколад и сметана. Ммммм! Ще се получи двойно шоколадово удоволствие.

Предполагам, че и на теб ти се е случвало, когато си на определен хранителен режим, да се концентрираш върху това какво не можеш да ядеш, а не върху това какво можеш.  Нормално е. Всички сме минали или минаваме през този етап. Но вярвам ще се съгласиш, че не само не трябва да насочваш мисленето си натам, а и даже е необходимо да го насочиш в положителната посока. Тоест да се фокусираш, върху това, което можеш да хапваш и да си го проготвиш по възможно най-вкусен начин. Това може да стане съвсем лесно и естествено, ако успееш да си сготвиш 2 – 3 вкусни рецепти, които са съвместими с режима ти. А повярвай ми, във всеки режим, колкото и рестриктивен да е той, има варианти за вкусна и апетитна храна.

Затова ще ти споделя и към кои хранителни режими от публикуваните към момента книги на „Вдъхновения“ би могло да се консумира тази рецепта.

Рецептата е подходяща за:

Ключът към бързия метаболизъм – фаза 3
Микробиом диета
Първите две програми от „Протоколът Хашимото
Протокол за възстановяване на надбъбречните жлези
Нисковъглехидратно хранене за всеки ден – бързо и лесно

Желая ти вкусен и усмихнат ден! 🙂

И помни, че правилната нагласа е по-важна за успеха, отколкото самите действия, които трябва да предприемеш, за да го постигнеш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed