Горско къпане

 

В допълнение към кратките идеи за заземяване, днес споделяме още нещо от книгата на д-р Ерик и Сабрина Ан Зелински. Това е техниката за горско къпане. Повече за нея можеш да прочетеш в новата им книга „Етерична аптека“. Горското къпане е само една от водещите концепции за здравето, която семейство Зи споделят с нас. А сега накратко по въпроса.

 

Въведение в горското къпане

В буквален превод ширин-йоку означава „горско къпане“ – бавно и осъзнато ходене в горска среда за стимулиране на шестте сетива.

 • Помирисване на ароматните цветове и на летливите органични съединения (т.е. етеричните масла), които се излъчват от дърветата и растенията.
 • Докосване на тревата, поставяне на ръце върху кората на дърветата или охлаждане на краката в близкия поток.
 • Слушане на свиренето на вятъра, на песента на птичките, на шумоленето на листата или на ромона на потока.
 • Гледане на свещената геометрия и на повтарящите се модели в листата, стволовете на дърветата и изобщо навсякъде около вас.
 • Вкусване на чистия въздух, докато вдишвате дълбоко, или дъвкане на стръкче трева или дива билка.
 • Потапяне напълно в усещането за освобождаване на чувството на радост и спокойствие. Това е шестото ви чувство, състояние на ума. Сега вече наистина сте се свързали с природата.

Едва наскоро тази древна практика попадна в радара на японските учени, които започват да изследват физиологическите и психическите резултати от досега с природата.

Японците вземат горското къпане много насериозно – неофициално то е част от културата им от хиляди години, а сега се превръща и в част от здравеопазването им.

За да околичествят ефектите от ширин-йоку, през 2010 година учените провеждат серия експерименти в 24 гори из цяла Япония. В проучването 12 души се разхождат и преживяват гора или голям град. През първия ден шестима души са изпратени в гора или град за по 15 минути. През втория ден всяка от групите е изпратена на другото място, за да се направи кръстосана оценка. Преди и след посещенията в гората и града са измерени нивата на кортизол (стресовия хормон) в слюнката на участниците, тяхното кръвно налягане, пулсът и вариациите в сърдечната честота.

Резултатите са изумителни: те разкриват, че излизането сред природата намалява стреса (понижава нивата на кортизол), забавя пулса и стимулира повишаване на активността на парасимпатиковата нервна система (т.е. лечебното състояние, познато като „почивка и храносмилане“) в сравнение с посещението на града.

По-скорошни изследвания показват, че ключът е да се провежда горско къпане в продължение на поне два часа. Всъщност е установено, че една двучасова сесия горско къпане повишава броя на NK-клетките за повече от 30 дни! Тя също така допринася за цялостното благополучие, положително настроение, здравословна имунна функция и управление на тревожността и може да подобри умствената яснота.

 

По-практични решения на съвременните проблеми

Всички ние прекарваме по-голямата част от времето си на закрито и това е проблем – голям проблем. Според Американската агенция за опазване на околната среда средният американец прекарва 93% от живота си на закрито, а това число се увеличава заради скорошната здравна криза.

Очаква се до 2050 година 66% от световното население да се намира в градовете, а пандемията от последните години ни показа здравните проблеми, които човечеството ще трябва да обмисли с отдалечаването си от природата.

Горското къпане може да се окаже едно от допълнителните неща, които можем да направим (без да причиняваме вреда на себе си или на природата), за да предотвратим потенциални вирусни инфекции и да увеличим NK-клетките, които се борят с рака.

Ние разбираме, че повечето хора не могат (и не би трябвало) да прекарват по цял ден сред природата, освен ако това не е работата им. Всички трябва да работим, да вършим домакинските си задължения и да се грижим за семействата и бизнеса си. Това се подразбира. Всички обаче имаме време да си правим еднодневни походи веднъж месечно до близка гора, национален парк или планина и да прекарваме по някой и друг час на открито.

През седмицата, докато прескачате от една видеовръзка на друга, може да внесете гората в дома си, за да се възползвате от лечебния ефект на горското къпане:
 • Дифузирайте дървесни етерични масла, като бор, кипарис, сандалово дърво, тамян, смърч, дъгласова ела и смирна.
 • Заменете пълните с токсични химикали продукти за дома и тялото с домашно приготвени козметични и почистващи средства с етерични масла.
 • Слушайте звуци от природата на електронните си устройства (има безброй безплатни варианти в интернет).
 • Окачете по стените картини и снимки на природни пейзажи и напълнете дома си с истински растения.
 • Дъвчете пресни билки през деня.
 • Дръжте прозорците и вратите отворени, когато е възможно, за да се насладите на чистия въздух.
 • Задължително правете редовни почивки през деня, за да си осигурите витамин D от слънчевата светлина.
 • И накрая, прекарвайте известно време в заземяване, като ходите боси по трева или пръст.
Ако приложите тези „биохакове“ за горско къпане на практика, буквално ще произведете повече NK-клетки като директен отговор на стимулацията на шестте сетива чрез дървесната терапия. Това е като да натискате бутон за борба с рака всеки ден!

 

Нова книга от д-р Ерик Зелински и Сабрина Ан Зелински
 • Включва 150 протокола с етерични масла
 • Стратегии за над 25 хронични състояния, като диабет, хронична умора, депресия, артрит, безсъние, болест на Алцхаймер, затлъстяване, омазнен черен дроб, сърдечносъдови заболявания, фибромиалгия, ХОББ и още!
 • Полезна и практична информация, поднесена в 386 страници.
Светът изобилства от информация за етеричните масла на ниво начинаещи, но ако човек започне да търси основани на доказателства протоколи за по-сложни проблеми, откриването на доверени източници е невероятно трудно. „Етерична аптека“ е книгата, която ми се иска да бях имала преди години. Солидна, подкрепена от науката информация, комбинирана с прости доказани рецепти – не мога да спра да препоръчвам това четиво!
Джил Уингър, автор на бестселъра The Prairie Homestead Cookbook

 Само сега, в периода на предпродажбата, вземете книгата „Етерична аптека“ и получете подарък  Триезичен речник на наименованията на растенията, от които се извличат етерични и базови масла – печатен формат

Книгата „Етерична аптека“ е в предпродажба с подарък  до 30.07.2022 година.

Вижте повече тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed