Възможни причини за косопад

В статията от миналата седмица започнахме темата за косопада. Разказахме ти за няколко бързи начина да се справим в домашни условия с него. Днес искаме да задълбочим малко темата именно в посока какви са възможните причини за косопад. Много пъти сме подчертавали, че сме почитатели на холистичните подходи и книгите, които подбираме и издаваме, следват тази философия. Да, те работят комплексно, цялостно и в комбинация един с друг. Но по-същественото е, че винаги, винаги работят по излекуване на първопричината. А не в посока прилагане на симптоматично лечение.

И затова днес искаме да се спрем на възможните причини за косопад. Ще изброим всички тях и ще набележим основните моменти. За повече подробности може да се наложи да четеш допълнително, но основните насоки са важни.

Та причините може да бъдат… както се досещаш, доста. Определено обаче е важно да разберем коя е нашата, за да имаме устойчиво, а не симптоматично решение. Защото целта е да се справим трайно, нали?

Причини за косопад

Сезонен косопад

На първо време трябва да проверим дали сред възможните причини за косопад не е сезонният такъв. И дали притесненията ни не са малко пресилени и излишни. Предполагам знаеш, че е нормално от главата всеки ден да падат по около 100 косъма. Е, при сезонен косопад са малко повече, но той отминава сравнително бързо. За сезонен косопад се приема този, който се появява напролет и наесен, не е особено силен и не продължава не повече от месец до месец и половина.

Стрес

Една от най-често срещаните причини за косопад обикновено е стресът. Препоръката за „лечение“ е да намалим стреса. Чудесно! Всички знаем, че стресът е този, който ни убива по-бавно, но по-сигурно от всички други неща. И много често съм споделяла, че имаме таланта да го усилваме многократно и сами. Да го преживяваме много по-силно в емоционален план, отколкото се е случил в действителност. И да, на теория знаем всичко. Но на практика има ситуации, в които наистина ни е трудно да намалим тези си реакции.

И все пак какво можем да направим? Да положим малко усилия в тази посока. Просто прави нещата, които обичаш, по-често. По възможност всеки ден. Те ще те заредят с доза положителна енергия и ще успеят да неутрализират стреса поне малко. Друг, всъщност най-добрият, неутрализатор на стреса е спортът! Практикувай го всеки ден или поне през ден.

Не си спортен тип?

Няма проблем – пак има начин. Включи една разходка на ден – поне 30 минути. Ще видиш, че само след 4 – 5 такива ще започнеш да приемаш нещата малко по-обективно и напечените ситуации няма да те стресират толкова силно.

Силната реакция на стреса е доста вероятно да има връзка и с небалансирания микробиом. Ще го споменем и малко по-надолу, но можеш да прочетеш повече в статията ни тук. Темата е доста нова и важна! Все още сравнително малко се говори за това, но неслучайно китайците наричат стомаха втория мозък. Прочети задължително! Вярвам, че ще ти е полезна.

Нарушен микробиом

Той може да има връзка не само с косопада, но както вече споменахме, и със стреса, а всъщност и с цялостното здраве. Затова, ако си пропуснала да прочетеш статията, за която говорих, виж я тук.

Накратко как нарушеният микробиом може да причини косопад?

Когато микробиомът не е в баланс, най-общо казано се случва следното: опортюнистичните микроорганизми в тялото вземат превес. Това може да са микроорганизми, които са част от нормалния микробиом, но техният свръхрастеж нарушава равновесието и води до неприятни последствия. Пример са Candida albicans (кандида) Helicobacter pylori и други. Няма да се спираме подробно на всички проблеми, защото са си материал за цяла книга. А както знаеш, вече имаме издадена такава, която е високо оценена и от българските гастроентеролози. Ще обясня накратко какъв е механизмът. Тялото страда, микробиомът не е в баланс, респективно целият организъм влиза в компенсаторно състояние. И на практика се получава липса на ценни вещества и защото витамините и минералите от храната не се усвояват пълноценно, и защото е необходима по-голяма доза от тях, за да задоволят повишените нужди на организма.

И както се досещаш, не е толкова лесно – за всяка бактерия си има отделни, различни начини за справяне със състоянието. Ако имаш нужда да проучиш повече по темата, виж книгата ни „Микробиом диета“. Или ни пиши, за да подготвим отделна статия с по-конкретни препоръки.

Недостиг на ценни вещества

Отново причините може да бъдат няколко. Вече маркирахме една от тях.

Следващата възможност е храненето. Ако си била или в момента си на диета, особено с намален калориен прием, е възможно да имаш косопад. В немалко сайтове и форуми ще срещнеш дори успокояващото твърдение, че е нормално месец-два след диета да се появи засилен косопад. Дали? Нашето мнение е, че ако режимът е правилно подбран, балансиран и здравословен, няма как да доведе до косопад. Ето една наша статия  във връзка с диетите. Ако това е важно за теб, ти препоръчваме да прочетеш всичко, което сме писали по темата, за да си по-информирана. За финал ще кажем, че хранителните програми, протоколи и диети, които ние издаваме, са подчинени на принципите на лечебното хранене. И със сигурност, ако си на програма за отслабване по книга на издателство „Вдъхновения“ и изпълняваш препоръките точно, няма как да се стигне до косопад, който да е в следствие на диетата.

Други възможни причини за косопад поради недостиг на ценни вещества може да бъдат:

  • Липса на достатъчно протеини в дневното меню. Примерно поради веган и/или вегетарианско хранене. Тогава прием на колаген и/или протеин на прах ще помогне. Но внимавай много със суроватъчните протеини с вкус на…  каквото си поискаш. Те обикновено са пълни със синтетика, изкуствени подсладители и ароматизатори. Лично аз се доверявам на хидролизиран телешки колаген в допълнение към конопен и грахов протеин.
  • Недостиг или предозиране със селен. Селеновият дефицит е широко признат за отключващ фактор от околната среда за развитие на тиреоидит на Хашимото. Той е също и една от много често срещаните причини за косопад. Дефицитът на селен може да се появи, когато имаме проблеми с червата поради малабсорбцията, дължаща се на уврежданията на тънките черва. Приемът на селенометионин може да помогне на хората с хашимото да понижат тиреоидните си антитела и да се почувстват по-спокойни, а също така да увеличи енергията им и да възстанови растежа на косата им. Все пак, тъй като селенозата (предозирането със селен) също е потенциална причина за косопад, ние ти препоръчваме да се изследваш, преди да приемаш хранителни добавки.
  • Ниско желязо и/или феритин. Косопадът поради липса на феритин се проявява като повишено окапване на косата по време на миене и разресване, както и като цялостно оредяване на косата без характерен модел или плешиви петна. Жените по-скоро намират косата си за по-рядка и по-малко плътна като цяло. Нивата на феритин може да се изследват и да дадат по-добра представа за това колко желязо имаш складирано в тялото си достъпно за употреба. Всички жени с хашимото, както и хората, които страдат от косопад, трябва да изследват нивата си на феритин. Важно е да изследваш феритин, дори и стойностите ти на желязо да са положителни. Понякога се случва стойностите на желязото да са в норма, но на феритина да са на долна граница. Освен това е възможно ниските нива на феритина да се дължат на SIBO, H. pylori, ниска стомашна киселина, веган/вегетарианска диета, дефицит на манган и мед или интоксикация с тежки метали. Ето защо е важно да намериш своята първопричина.
Освен недостатъчният прием на богати на желязо храни и липсата на солна киселина, бременността (поради повишената необходимост от желязо) и обилната менструация увеличават риска от дефицит на желязо и/или феритин. По време на всяка менструация жената губи 10 – 15 мг желязо, докато една бременност изисква еждневно по-големи количества 600 – 1000 мг.

Тъй като желязото се нуждае от присъствието на киселина, за да се абсорбира, антиацидите и калциевите добавки, приемани около времето за хранене, може да намалят усвояването на желязо от храната или добавките. Всеки, който страда от косопад и приема ИПП или лекарства, потискащи производството на стомашна киселина, трябва незабавно да изследва нивата си на феритин.

Количеството желязо в кръвта може също да се повлияе от фактори, свързани с начина на хранене. Танините в чая и кафето може да инхибират абсорбцията на желязо и трябва да отстоят на разстояние от поне един час от приема на желязосъдържащи храни. Фитатите, присъстващи в ядките, бобовите растения и зърнените храни, също може да повлияят на усвояването на желязото, както и яйчните белтъци.

Според д-р Изабела Уенц нормалните стойности на феритина за жени са между 12 и 150 ng/ml. За спиране на косопада се изискват нива над 40 ng/ml, докато за започване на нов растеж на коса са необходими поне 70 ng/ml. Оптималното за функционирането на щитовидната жлеза количество феритин е 90 – 110 ng/ml.

  • Недостиг на витамин C.
  • Недостиг на витамини от В групата и както и други.

В книгата „Хашимото: хранителна фармакология“ от д-р Изабела Уенц може да откриеш подробна таблица с признаците и симптомите на дефицит на хранителни вещества, която ще те насочи къде да търсиш първопричината.

Хормонален дисбаланс

Една наистина сериозна и деликатна тема. Хормоналният косопад също е изключително често срещано явление и при жените, и при мъжете. Обикновено се причинява от дисбаланс в половите хормони, най-вече тестостерон и естроген. Хормоналните дисбаланси може да бъдат много и от най-различно естество. Хормоналната система в организма е едно цяло и за съжаление, с крехък баланс. Ако се стигне до някакъв хормонален дисбаланс в тялото и не му обърнем внимание навреме, то неминуемо се стига и до друг. По-подробно можеш да се запознаеш и в книгата на д-р Сара Готфрид – „Хормонален баланс“, където има перфектна тестова система, на базата на която може да се диагностицират всички видове хормонални дисбаланси. По-същественото обаче, на което трябва да обърнем внимание, е, че стресовите и тиреоидните хормони не са по-малко вероятни причинители на хормонален дисбаланс, а от там и на косопад, отколкото половите хормони.

Хашимото или друго автоимунно заболяване.

При много хора бързата загуба на коса е ранен признак на проблем с щитовидната жлеза, често диагностициран първо в салона за красота. В допълнение към изтъняването и опадането, косата ти може да стане груба, суха и да започне да се заплита лесно.

Ако причината за твоите проблеми с косопада е хипофункция на щитовидната жлеза, вероятно този вид обща загуба на коса ще се забави и накрая ще спре, след като хормоните ти се стабилизират. Понякога обаче проблемът продължава дори след лечението, особено ако приемаш левотироксин – синтетичен хормон, който често се използва за лечение на хипотиреоидизъм. Прекомерният или продължителен косопад е известен страничен ефект на това лекарство. Ще искаш да се задълбочиш в това, ако все още губиш коса, затова не пропускай да прочетеш книгите на Д-р Сара Готфрид и д-р Изабела Уенц.

В едно проучване 90% от жените с оредяваща коса са имали недостиг на желязо и аминокиселината лизин.

Лизинът подпомага транспорта на желязото, което е от съществено значение за много метаболитни процеси. Добри източници на лизин са храните, богати на протеини, като месо, яйца и някои риби (треска, сардини). Тъй като зърнените храни съдържат малки количества лизин, а бобовите растения съдържат много, ястия, в които се съчетават двете – индийски дал с ориз, боб с ориз и тортиля, фалафел и хумус с плосък хляб, – са добър начин да си набавиш всички необходими протеини чрез храната и да запазиш косата на главата си.

Нарушен метаболизъм

Вече сме говорили немалко по темата. Тук можеш да видиш нашите статии, но все пак да маркираме колко е важна метаболитната адаптация не само за косопада, но и за стреса, килограмите и ред други. А повече по темата можеш да прочетеш в статиите ни, както и в книгата на повелителката на метаболизма Хейли Помрой.

И все пак да маркираме някой основни моменти. Нищо от това не се случва по линеен начин – дори и генната експресия. Всяка система оказва влияние върху всеки симптом, така че взаимодействията се случват в триизмерни цикли за обратна връзка без очевидно начало или край. И все пак вие имате контрол над всичко от самото начало, дори и да не знаете откъде е започнало.

Адаптацията е доста невероятен процес!

Каскадата от метаболитни адаптации, случваща се във вашето тяло в отговор на стрес, може да бъде сравнително проста и ясна или отвъд вашето разбиране. Например може би забравяте да пиете достатъчно вода и това е довело до запек. Може да не осъзнавате, че това е причината за запека, но тялото ви се е адаптирало към състоянието на дехидратация, като при всяка възможност задържа всичко, съдържащо течности. Каскадата може също да бъде по-сложна.

Може би сте спрели да ядете зърнени храни и плодове, защото сте чули, че е възможно това да ви помогне да отслабнете. Отсъствието на тези храни в диетата ви обаче е довело до недостиг на ензим, който обикновено стимулира щитовидната жлеза. Вашата щитовидна жлеза е станала недостатъчно активна, което е причинило косопад. Нямате представа, че едно свързано с начина ви на хранене решение е довело до опадането на косата ви, защото не сте видели с очите си биохимичните промени, настъпили в резултат на промяната във вътрешната ви среда.

За да разберете откъде започва този отговор на стреса – стресовият отговор, който е отговорен за такава значима метаболитна адаптация, нека разгледаме по-отблизо надбъбречните ви жлези.

МЕТАБОЛИТНА АДАПТАЦИЯ И ВАШИТЕ НАДБЪБРЕЧНИ ЖЛЕЗИ

Би било редукционистко да смятаме, че има само една изолирана част от тялото, която е единствено отговорна за метаболитната адаптация на цялото тяло. Всяка част от тялото е свързана и взаимодействаща си с останалите части и с цялото. Въпреки това голяма част от тежестта на метаболитната адаптация пада върху надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези са важна част от вътрешната система за управление на стреса на тялото ви. Когато вашият мозък регистрира стресова ситуация (положителна или отрицателна), той изпраща съобщение до вашите надбъбречни жлези, които се впускат в действие, изпращайки химически съобщения из цялото тяло и давайки му насоки какво да прави. Тези съобщения се изпращат по линията, подобно на начина, по който се предават думите при игра на развален телефон, причинявайки промяна след промяна след промяна в обширна мрежа от метаболитни адаптации.

Не само надбъбречните жлези обаче изпращат тези съобщения – те работят съвместно с всички останали ендокринни жлези, особено хипофизата и хипоталамуса, които са взаимозависими в начина, по който оркестрират отговора на стреса.

Надбъбречните жлези правят толкова много, за да регулират отговора на организма на стреса, че имат голямо влияние върху начина, по който се адаптирате към променящата се среда.

Повишена токсичност в организма

Всички знаем, че тя е проблем. Но понякога не ѝ обръщаме особено голямо внимание. Казваме си: „Ами не може да се живее в отшелничество горе в планината“ и приключваме темата. И да, и не! Ясно е, че живеем в големи градове, че караме коли и че дишаме замърсен въздух. Това обаче не означава, че не можем да положим усилия да намалим токсичния стрес върху организма си. Хубаво е да проверим дали не ни се случва нещо от тези неща, в по-големи количества, отколкото си мислим:

  • плесени в дома;
  • работа с токсични почистващи препарати – на работа или у дома;
  • употреба на вредни козметични продукти;
  • Химичен стрес (от ежедневието, работата, козметиката) и/или прием на кортикостероиди… за съжаление, тук списъкът може да продължи още дълго;
  • натравяне с тежки метали.

Надяваме се, че тази статия ти е била полезна като насока къде да търсиш възможните причини за косопад, ако страдаш от такъв. Както сигурно вече си разбрала, ако не си наясно на какво се дължи той, вероятността да се отървеш от него окончателно намалява драстично.

Следващата седмица очаквай продължението на серията: холистични начини за справяне с косопада.

А до тогава не пропускай и предишната ни статия  по темата.

Приятно четене!

1 коментар. Leave new

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed