Какво е интуитивен фастинг?

Вече говорихме за фастинга и за предимствата от гладуването, доказани през вековете. Споделихме и заглавието на новата книга на д-р Уил Коул – „Интуитивен фастинг“. Но все пак какво е интуитивен фастинг? И с какво той е по-различен от стандартния фастинг и от добре познатото ни гладуване? Споделяме с теб малко повече информация от самия д-р Уил Коул. При това с толкова красиво и поетично въведение, каквото само той може да напише.

МАНИФЕСТ НА ИНТУИТИВНИЯ ФАСТИНГ

Dr.-Will-Cole-

Красив баланс е втъкан в същината на Вселената. Дуалност насища космоса. От влиянието на луната върху морските приливи и отливи през пробуждането на природата и пролетния цъфтеж на растенията след дълга зима до повишаването и понижаването на нивата на вашите хормони – грациозен дихотомен ритъм движи природата и вие сте съществена част от него. Където има баланс, има ред. А когато балансът се наруши, възникват проблеми.

Нашият съвременен свят е изпълнен с шумни дисбаланси от всякакъв вид. От задръстванията в замърсените градове до безкрайния водовъртеж на притъпяващото мисленето съдържание онлайн, едно нещо е сигурно – съвременният живот е наситен с прекалено много шумен и претоварващ ни дисбаланс, който се просмуква в нас и нашето ежедневие.

Тази глобална нестихваща трескава шумотевица е не само външна, но и вътрешна.

Милиони хора се оказват в състояние на пословична дандания по отношение на тялото и здравето си. От автоимунни състояния и тревожност до депресия и диабет, сърдечносъдови заболявания и хормонални проблеми. Последиците от шума и хаоса, изпълващи нашия свят, са тежки. За щастие, има начин отново да започнете да разчитате посланията, които вашето тяло се опитва да ви изпраща.

От доста отдавна фастингът има репутацията на прекалено рестриктивен и догматичен. Но много от нас следват сляпо правилата за хранене, според които трябва да се яде по три пъти на ден плюс леки закуски между основните хранения. На това ни учат от най-ранно детство и в един момент ние вече действаме на автопилот дори и ако този режим на хранене ни кара да не се чувстваме добре.

Това също изглежда ограничаващо, нали? Така мисля.

Много от нас живеят във вътрешен хаос ежедневно и ежечасно. А когато тялото ви е в дисбаланс, може да бъде много трудно да разберете какво наистина му е необходимо, за да се чувства и да бъде добре. Трудно е да се храните интуитивно, когато сте в състояние на дисбаланс. Нещата някак се размиват и са много неясни. Това интуицията ли е, или непреодолим порив да хапна нещо? Дали става дума за интуицията, или за хормонален дисбаланс? Емоционалното хранене не е интуитивно хранене. Стресовото хранене не е интуитивно хранене.

Като практикуващ функционална медицина моята страст е да стигам до първопричините за хроничните здравословни проблеми и да осигурявам на тялото възможност да възстанови равновесието си и да преоткрие спокойствието.

Какво е интуитивен фастинг?

Създадох плана за интуитивен фастинг, за да ви помогна да се справите с цялата тази какофония и да започнете да слушате спокойния тих глас на вашата интуиция, който ви казва точно какво и кога да ядете. Интуитивното периодично гладуване (фастинг) се различава от другите видове гладуване по това, че не е замислено да бъде трудно или ограничаващо – не става въпрос за глад, а за самоуважение. Става въпрос за това да обичате тялото си достатъчно, за да се грижите добре за него и то да процъфтява.

Целенасоченото въздържание от прием на храна се използва от векове като начин за укрепване на човешкото тяло и за общо оптимизиране на здравето. Интуитивното периодично гладуване е свързано с възстановяването на връзката ни с начина, по който прадедите ни са действали, защото са знаели нещо наистина важно и полезно.

От английски: fast, fasting – волево въздържание от прием на храна и напитки. Нарочно в книгата е използван английският термин, защото той вече се е наложил масово сред българските читатели и привърженици на здравословния начин на живот. Съответните български думи пост, постене обичайно се използват в смисъл на въздържание от храна по религиозни причини, което е още един аргумент в полза на употребата на английския термин в тази книга.

За разлика от много други планове за периодично гладуване, този план няма санкциониращ и наказателен характер, нито е пълен с императивни предписания от сорта на „направи това или онова“ – той е прост, действащ, ефективен и подходящ за всички.

По време на нашето съвместно пътуване ще ви запозная с начин на живот, който ще ви помогне да успокоите шума в себе си. Да се свържете със своите инстинктивни модели на хранене, а не с хранителните правила, по които сме били възпитани да живеем. По този начин, ако е необходимо

  • ще отслабнете,
  • ще се чувствате по-доволни,
  • ще увеличите енергията си и
  • ще се радвате на много висока функционалност и продуктивност.
Накратко казано, ще намерите своя център

Fasting

Ще ви запозная с фастинга чрез 4-седмичния гъвкав план за фастинг. Той ще ви отведе на място, където вече няма да има нужда да се подчинявате на външни очаквания относно храната. Четириседмичният гъвкав план за фастинг включва множество уникални протоколи за периодично гладуване

  • за да възстановите тялото си,
  • да презаредите метаболизма си,
  • да обновите клетките си и
  • да балансирате хормоните си.

Ще ви предоставя и персонализиран хранителен план за намаляване на възпалението и поддържане на здравето на червата. Специално съм измислил и прецизирал всеки детайл от 4-седмичния гъвкав план за фастинг, за да ви помогна да се свържете отново с интуицията си относно храната и храненето.

В крайна сметка ще се почувствате по-добре, отколкото сте се чувствали от дълго време. А може би и по-добре, отколкото някога сте се чувствали изобщо. След четири седмици ще ви докажа, че гладуването е дори по-естествено от яденето на три основни хранения на ден. Че превключването между периоди на хранене и периоди на гладуване ще се усеща като най-лесното и най-естественото нещо на света.

В свят, който не е в равновесие, чрез тази книга ние ще направим пренастройка. Ще опростим нещата и ще скъсаме с представите и идеите, които имаме по отношение на храната. Ще се свържем по-добре с тялото си и да станем по-отворени и по-адекватно откликващи на неговите нужди.

Готови ли сте?

Нека се отървем от дисфункционалните хранителни правила заедно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed