Как да подобрим храносмилането с помощта на адаптогени

 

adaptogeni-i-hranosmilaneto

Да си поговорим пак за това как можем да подобрим храносмилането си, този път с помощта на супербилките адаптогени. Вече сме писали много по темата в блога. Имаме и чудесни програми в книгите ни. Основните, които бихме препоръчали, са „Микробиом диета“ за балансиране на микробиома и всички процеси в храносмилателния тракт. И „Спектърът на възпалението“ – за подобряване на храносмилането и потушаване на всички възпалителни процеси в тялото.

Може да нямаме време, сили и възможности в момента да преминем към цялостна програма, каквито са „Микробиом диета“ и „Спектърът на възпалението“, което е препоръчително да направим. Но при неразположения и/или чести оплаквания в тази област винаги можем да предприемем някакви по-малки стъпки в посока на облекчаване и подобряване на храносмилането ни. Това обаче е временно, докато съберем сили да планираме преминаването през цяла програма.

Но защо се връщаме отново и отново към подобряване на храносмилателните процеси?

Освен че 80 % от имунитета ни се случва в червата ни, съществува и директна връзка между стомашно-чревната система и мозъка. 90% от серотонина (хормона на щастието) в тялото ни се произвежда от чревната лигавица. Серотонинът е невротрансмитер, който помага за регулиране на настроението, апетита и съня и като цяло допринася за благоденствието и щастието ни. Ето защо е важно да разполагаме с билка, която може да ни помогне да поддържаме здравето на стомашно-чревния тракт и да се справим с най-често срещаните храносмилателни нарушения.

Какво още ни споделя Рейчъл за важността на храносмилането и супербилките адаптогени?

Срещам се с толкова много пациенти, които казват, че се чувстват изтощени всеки ден, дори още от събуждането си сутрин. Чувството на умора продължава през целия ден. Болки по цялото тяло, тревожност, депресия, нарушено храносмилане, проблеми със съня, постоянни настинки, които се лекуват трудно, загуба на либидо и хормонални дисбаланси, избухливост и разсеяност – това са само някои от симптомите, причинени от изтощението, стреса и влошеното храносмилане. Повечето от нас опитват да подобрят нещата с кофеин. Той причинява бърз пик на енергията, а след това още по-бърз срив, който допълнително изтощава надбъбречните жлези и обостря симптомите на усещането за смазаност. Особено ако дозите са големи. Това често създава цикъл на нужда от още повече кофеин за следващото „събуждане“.

 

Отново ще обобщим, че действието на всички адаптогени е насочено в посока облекчаване на стреса, а оттам и подобряване на храносмилането и като допълнителен бонус към това можем да получим и антиейджинг ефект. Но нека разгледаме и топ 5 супербилки адаптогени за подобряване на храносмилането. Включването само на една билкова инфузия на ден на две билки адаптогени – една сутрин и една вечер, в продължение на месец ще доведе до осезаемо подобряване на храносмилателните процеси. Ще изброим петте най-добри адаптогена за подобряване на храносмилането, но знай, че всичките 20 представени в книгата „Супербилките АДАПТОГЕНИ“ работят и в посока подобряване на храносмилането и общото благополучие.

Топ 5 адаптогени за подобряване на храносмилането и бързо приложение:

 

withania-somnifera-ashvagandaАшваганда (Withania somnifera)

Помага при обща липса на енергия. Намалява стреса и умората. Полезна е при затруднения с концентрацията и фокуса.

Има силен пикантен вкус при консумация, а горчивината ѝ автоматично стимулира храносмилателните ензими, като им помага да се отделят и така подобрява цялостния процес на храносмилане. Ето защо е добра идея билката да се приема под формата на прах. В България се продава предимно така. Но ако си купиш супена билка, нарязана на парчета, можеш да я смелиш с кафемелачка. От нея можеш да си правиш чай или да я добавяш към храната си. Вкусът може да не ти допадне отначало, затова я комбинирай с ароматни билки, които също са полезни за храносмилането, като джинджифил, канела и кардамон.

Друг начин да приемаш ашваганда, като се възползваш от незабавните ползи за храносмилането, е тинктурата. Тя се усвоява добре от организма. Често е по-трайна от таблетките и праха. А нерядко е и по-лесна за употреба, когато си в движение.

Как да приготвиш домашна тинктура от ашваганда – ще откриеш в новата ни книга.

jinjifil-ginger

ДЖИНДЖИФИЛ (Zingiber officinale)

За раздразнени черва. Като тонизиращо средство за жени и мъже. Противовъзпалително. Против гадене и при химиотерапия. При загуба на апетит.

Етеричното масло, извличано от него, помага за облекчаване на нарушено храносмилане, гадене, прилошаване при пътуване и мускулни болки, както и за повдигане на духа. Джинджифилът съдържа редица пикантни съединения, едно от които е зингеронът, както и множество летливи масла и феноли, като джинджероли и шогаоли. За тях е известно, че имат противовъзпалителни, противомикробни и антиоксидантни свойства и именно на тях джинджифилът дължи лечебната си сила. Как да употребяваме етерични масла, можеш да прочетеш в тази статия. А защо да употребяваме етерични масла – тук.

Джинджифилът подпомага производството на стомашни сокове и стимулира процеса на храносмилане.

Той е популярно газогонно и успокояващо стомаха средство, което означава, че е отличен лек за справяне с храносмилателни проблеми, успокояване на чревната лигавица, облекчаване на нарушеното храносмилане, газовете и стомашните болки. Същевременно джинджифилът е достатъчно нежен, за да се използва при малки деца, страдащи от колики. Действа върху трите храносмилателни процеса: помага за стимулиране на производството на така необходимите храносмилателни ензими; съдейства за абсорбцията на храната; повишава отделянето на стомашни сокове.

За още различни приложения можеш да прочетеш в книгата. И още в статиите ни за натурални фетбърнари – тук и тук.

curcuma-longa-tumeric

КУРКУМА (Curcuma longa)

При възпалителни заболявания, нарушено храносмилане, хронични кожни проблеми. Като имуномодулатор.

 

В Индия и Южна Азия куркумата се използва за готвене от хиляди години. Тя се консумира по подобие на джинджифила – или сготвена, или сурова, въпреки че е по-малко влакнеста от своя братовчед. Със своите затоплящи, стимулиращи свойства, които засягат цялата храносмилателна система, пресният корен може да се нареже или да се счука на паста. В аюрведическата медицина той се използва за загряване на цялото тяло, като не само подобрява храносмилането, но и помага при артритни стави и мускулни болки.

Използвай куркума, за да защитищ, детоксикираш и регенерираш черния си дроб и за да повишиш притока на жлъчен сок към храносмилателната система. Това подпомага процеса на храносмилане, а също и детоксикацията и възстановяването на баланса на целия организъм. Приготви си отвара, за да облекчиш нарушеното храносмилане и да успокоиш стомаха след хранене. Куркумата показва положителни резултати и в лечението на по-сериозни храносмилателни проблеми, като улцерозен колит и синдром на раздразненото дебело черво.

 

ЛАЙКА (Matricaria chamomilla)

Подкрепя имунната, храносмилателната и нервната система. Помага при безсъние, възпаление и тревожност. Облекчава раздразнителност при деца. Действа тонизиращо на жените.

През XVI и XVII век лекарите прилагали лайка, за да облекчават множество страдания: за стимулиране на муден черен дроб, за облекчаване на сърдечни заболявания, като антибактериално и противовъзпалително средство, като газогонно средство или за подпомагане на храносмилането и като лечебно успокоително. Култивирали я в Германия, Русия, Франция и Унгария, а днес лайката се произвежда главно в източноевропейските страни и Египет.

Лайката помага за облекчаване на гадене, мудно храносмилане и диария и е установено, че инхибира Helicobacter pylori – бактерията, която допринася за язвите на стомаха. Лайката намалява мускулните спазми, свързани с различни стомашно-чревни възпалителни състояния, като синдром на раздразненото дебело черво и колит1. Също така изключително полезна за бебета, страдащи от колики, е затоплената инфузия от органична лайка – не само за коремчето, но и за нервната система.

Чаша инфузия от лайка половин час преди хранене може да подпомогне храносмилането, а след хранене действа като газогонно средство за намаляване на подуването на корема и газовете. Лайката е и отлично лекарство за разстройство, причинено от нервен стомах, като е много по-полезна по отношение на понижаването на стомашната киселина, отколкото комерсиалните антиациди.

 

ocimum-tenuiflorum-tulsi

СВЕЩЕН БОСИЛЕК (ТУЛСИ) (Ocimum tenuiflorum)

Като средство за превенция на всякакви стресори. За спиране на тютюнопушенето и употребата на канабис. При нарушено храносмилане. За детоксикация от тежки метали, за успокояване на „бъбрив“ ум.

При стомашни спазми, прекомерни газове и общо нарушено храносмилане след хранене или дори при остри стомашно-чревни проблеми, като повръщане, инфузията от тулси действа газогонно, като облекчава и регулира целия процес на храносмилане. За нея е установено, че защитава и подсилва детоксикацията на черния дроб, помага за предотвратяване на появата на стомашни язви и балансира кръвната захар и липидите в кръвта.

 

 

Повече за тези топ 5 адаптогена за подобряване на храносмилането, здравето и благополучието, които ни препоръчва Рейчъл Ландън, можеш да разбереш от новата книга на „Вдъхновения“ – „Супербилките АДАПТОГЕНИ“.

superbilki-adaptogeni

От нея ще научиш и за още приложения в ежедневието, храната и козметиката на изброените по-горе плюс още 15 адаптогена. В книгата е систематизирана най-важната информация за топ 20 адаптогена за намаляване на стреса, за здраве, красота и благополучие. Тя е и най-практичното въведение в света на адаптогените. Поръчай я тук.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed