Как да се справим с хората,

които не ни подкрепят

Знаем, че очакваш с нетърпение следващата статия от поредицата на д-р Изабела Уенц. Но прекъсваме поради нещо важно! И то е, че искаме да ти дадем варианти и надежда още преди да се е случило нещо от следните… или всички накуп:

  • Преди всичко да ти се е сторило прекалено сложно.
  • Преди да си решила, че няма как да накараш цялото семейство да се храни по твоя начин 2 – 3 месеца.

Знаем, че готвенето на 3 – 4 различни ястия всеки ден определено не е вариант. Защото умората може да направи усилията ни непосилни, особено когато сме с хашимото.

Затова искаме да знаеш, че има решение! И да не се притесняваш излишно! А сега те оставяме с подкрепящите съвети на Изабела. Освен нейните книги по темата, можем да ти предложим и новата книга на издателство ,,Вдъхновения“  – ,,60 здравословни безглутенови рецепти“  от Габриела Цулин.

Споделено от д-р Изабела Уенц

За съжаление, понякога се случва да установим, че хората в нашия живот не ни подкрепят толкова, колкото бихме искали. Тиреоидитът на Хашимото е невидима болест. Хората не могат да разберат какво чувстваме отвътре. Това е също заболяване с широкоспектърна проява. Един човек може да няма никакви симптоми. Но при друг е възможно симптомите да са омаломощаващи. Освен това към настоящия момент конвенционалната медицина не подкрепя използването на храненето или други алтернативни интервенции.

Поради всичко това приятелите и членовете на нашето семейство може да не обръщат внимание на симптомите ни. Може и да ни отхвърлят като хипохондрици. Или да не са съгласни с промените в начина на живот, които пробваме, за да се почувстваме по-добре.

Има обаче още един фактор, който следва да се вземе предвид. Макар да звучи странно, много пъти хората се отнасят с нас по начина, по който се отнасят, защото ние им позволяваме това. От нас зависи да бъдем открити, ясни и категорични относно нуждите и границите си. В повечето случаи отношенията може да бъдат спасени. Хората може да се научат как да ни подкрепят по-добре, след като веднъж започнем внимателно и спокойно да изискваме тяхната грижа.

Много често попадаме в капана на собствената си невъзможност да поискаме помощ и подкрепа.

И съответно не я получаваме. В същото време недоволстваме, че не ни подкрепят. Но моля само за едно. Следващия път, когато усетите, че се намирате в такава ситуация, се запитайте: „Помолих ли за помощ някого преди това?“

В началото моят съпруг не разбираше защо трябва да се храня на 100% без млечни продукти и без глутен. Той ме подкрепяше в следването на здравословен режим на хранене и в намалената консумация на захар. Но също беше привърженик и на принципа на умереността. Смяташе, че моята нова диета се е превърнала в нездравословна обсесия.

Съпругът ми никога не е имал сериозни здравословни проблеми и не разбираше, че дори съвсем малко количество глутен може да накара човек с непоносимост към него да се чувства зле и да го разболее. Той се смущаваше от суматохата, създавана от мен в ресторантите, когато отказвах да консумирам ястия, за които беше вероятно да съдържат замърсени храни. Това, че не изглеждаше да се подобрявам, макар да пробвах различни интервенции, не беше от помощ.

Разбира се, аз бях разстроена, че моят рицар в бляскави доспехи не идва да ме спаси! Но след като се успокоих и оставих логиката да вземе надмощие, му казах:

Глутенът и млечните продукти са причина стойностите на показателите на щитовидната ми жлеза да стават неоптимални. При мен тези храни водят до стомашни спазми и киселинен рефлукс. Даже малки количества от тях имат такъв ефект върху мен. Подобно на всеки друг в света, аз заслужавам да ям неща, които ме карат да се чувствам добре. Би означавало много за мен, ако ме подкрепяш за моята диета.

Говорете с хората, които биха могли да разберат Вашата гледна точка.

Провеждането на този разговор между него и мен му беше достатъчно, за да разбере, че храната влияе на моето здраве. Оттогава той започна да се държи много подкрепящо. Дори по-късно същата година пробва заедно с мен 30-дневно палео предизвикателство. И установи, че всъщност се чувства далеч по-добре на този вид диета, която сега е станала наш семеен режим на хранене.

Внимание! Не е необходимо да сте груби! Дори напротив. Седнете на приятелски разговор с хората около вас, които не ви подкрепят. Обяснете им искрено и човешки. Постарайте се да не влагате прекалено много емоция в разговора. За да можете и от двете страни да сте максимално обективни.

Надявам се, че може внимателно да напомните на хората във вашия живот и да ги насърчите да бъдат подкрепящи, но имайте предвид, че някои хора просто няма да бъдат изпълнени със съчувствие и състрадателност към вас. Всъщност те може дори да са токсични и е възможно да се наложи да ги оставите да си отидат от живота ви. Токсичните хора извличат енергия и увереност и се окуражават от болката и страданието на други хора, независимо дали чрез гадни коментари, тънки намеци, манипулация, или причиняване на физически щети.

Освободете се от хората, които Ви дърпат надолу.

Жена в групата за подкрепа за хора с хашимото, която следя, сподели история за „приятелка“, която я поканила на обяд, уверявайки я, че ястията няма да съдържат глутен, млечни продукти и соя. Скоро след като жената с хашимото започнала да се храни, тя се почувствала зле. Нейната „приятелка“ признала, че просто я е тествала, за да види дали тя не симулира. Нарочно приготвила храна, в която тайно се съдържали точно съставките, за които била обещала, че ще бъдат избегнати, така че да „изпита“ другата жена. С такива приятели ние нямаме нужда от врагове.

Като общо правило препоръчвам да търсите хора, които ще ви повдигат духа и ще ви подкрепят, а няма да ви дърпат надолу. И това въобще не се ограничава само до хората, страдащи от хашимото. То е общовалидно правило за по-щастлив и по-спокоен живот! Не се страхувайте да прекъсвате връзката си със злоупотребяващи, държащи се обидно и неоказващи ви подкрепа приятели и членове на семейството. Търсете общуването и компанията на подкрепящи и любящи хора.

Как ще ги познаете? По това, че те искрено могат да се зарадват за вас. За това, че се опитвате или че сте направили нещо хубаво за себе си! Че сте имали късмет да успеете в нещо или да спечелите нещо.

Помнете, че в този свят има далеч повече добри хора, отколкото лоши. Да прекратите взаимоотношения, които вече не ви служат, често отваря вратата за намиране на такива, които ще удовлетворяват вашите нужди и изисквания.

Установила съм, че изключването на възпалителните храни от живота ви може да доведе до изключителни подобрения във вашето здраве и благосъстояние. Стигнала съм също до извода, че изключването на токсичните хора от вашия живот може да има още по-силен ефект.


Това са съветите на д-р Изабела Уенц за създаване на подкрепящ социален кръг. Ако искаш да научиш още от Изабела, вариант е да провериш всички статии от поредицата или да прочетеш от нейните книги: Тиреоидит на Хашимото, Протоколът Хашимото и Хашимото: хранителна фармакология. А за да не пропускаш нова статия, следи facebook страницата ни за актуални новини.

НОВА КНИГА

💙60 здравословни безглутенови рецепти💙

от най-новия ни АВТОР, Габриела Цулин

🥐КАКВО СЪДЪРЖА ГОТВАРСКАТА КНИГА?🍰

🔹21 солени и 39 сладки вкусни, ароматни и здравословни рецепти без глутен.
🔹Рецептите са подходящи както за хора, които страдат от непоносимост към глутен (или цьолиакиа), така и за хора, които нямат необходимост да избягват глутена, но искат да се научат да пекат като истински майстори пекари и с алтернативни брашна.
🔹Продуктите са семпли, рецептите са изпитани, насладата от печивата е гарантирана!

ВАЖНО❗Независимо дали сте начинаещи, или професионалисти в готвенето, тази книга е подходяща за вас, защото всички рецепти са обяснени СТЪПКА ПО СТЪПКА.
🥞Това улеснява изпълнението им, а разнообразието на рецептите ще ви даде необходимата доза увереност, че може да се храните вкусно и апетитно БЕЗ глутен и БЕЗ да се лишавате от любимите баница, кекс, палачинки, гофрети или друго.🍪

Вземи СЕГА с ПОДАРЪК🎁
Готварската книга ,,60 здравословни безглутенови рецепти‘‘ от Габриела Цулин е в предпродажба до 15.12.2023 г.

Вземи СЕГА със 🎀СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК🎀 към всяка поръчка:
20 карти за 🍳КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ

В тях можеш да запишеш любимите си лични и семейни рецепти за десерти, салати, супи, основни ястия, сладки и солени и печива и каквото още обичаш да приготвяш за най-близките си хора.💟

ВАЖНО!🚗 Първите доставки са планирани за 28.11.2023 г.

Превърни готвенето в удоволствие за сетивата!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed