Личната история на д-р Сара Балантайн

Може ли храната да влияе на автоимунните заболявания?

Lichnata-istoriya-na-Sara

 

В предишната статия ти разказахме коя е д-р Сара Балантайн. Днес искаме да споделим с теб личната ѝ история, разказана от самата Сара. И по-специално как стига до палео храненето и откритието си, наречено „Автоимунен палео протокол“. Разбира се, и какво я мотивира да напише готварската книга към него. А сега те оставяме със самата д-р Сара Балантайн.

Пъзелът на автоимунното заболяване

Контролът над автоимунните заболявания силно напомня реденето на пъзел. Ако разберем кои фактори обединяват действието си, за да причинят автоимунно заболяване, това е първата стъпка от процеса по сглобяването на точните парченца, за да обърнем хода на заболяването. Кои са тези парченца? Колкото повече учените научават за причините за автоимунните заболявания, толкова по-очевидно става, че генетичните фактори са само едно парченце от пъзела.

Всъщност най-новите изследвания сочат, че автоимунните заболявания са също толкова тясно свързани с факторите от храненето и начина на живот, колкото това важи за затлъстяването, диабета от втори тип и сърдечносъдовите заболявания, но с една разлика: пъзелът на автоимунното заболяване се състои от много повече парченца. Но не се тревожи, защото вече има решение и то е в първата ми книга, „Автоимунен палео протокол“. Тази книга ще ти помогне да ги събереш, да проумееш как да ги подредиш и накрая да ги сглобиш.

Личният ми път на човек с автоимунно заболяване

Пламенният ми стремеж да разбера автоимунните заболявания, произтича от собствената ми битка с тях. Да, и аз съм част от епидемията. Разбрах, че страдам от лихен планус (плосък лишей) през пролетта на 2003 година. От няколко месеца имах лезии, но лекарят ми не постави правилната диагноза. Заболяването ми беше правилно диагностицирано едва когато посетих лекаря си от детство, докато гостувах на родителите си. Сега, когато размишлявам върху здравословните проблеми, пред които бях изправена през годините преди тази диагноза, вече виждам, че имаше много, много предупредителни знаци.

Като тийнейджърка и млада жена със значително наднормено тегло смятах, че главният ми здравословен проблем е затлъстяването. Самият факт, че бях „дебела“ в онази уязвима възраст, ми се струваше далеч по-голяма трагедия от всякакви други неприятности със здравето, които бих могла да имам.

А аз наистина имах други здравословни проблеми, и то много: газове, подут корем, стомашни спазми и хроничен запек, отдаван на синдром на раздразненото дебело черво, мигрени, пристъпи на тревожност, лека депресия, астма, развита в зряла възраст (в тежка форма), многобройни алергии (дори и някои необичайни като локална алергия към картон), гастроезофагеална рефлуксна болест, леки жлъчни кризи, тежко акне, силна умора, ставни болки, тендинит (всъщност в процеса на диагностициране на тендинита една рентгенова снимка показа ранна артроза), синдром на карпалния канал, чести белодробни и синусови инфекции, екзема, псориазис на скалпа и гореспоменатия лихен планус (плосък лишей). Освен това кръвното ми налягане беше гранично, бях в преддиабетно състояние и страдах от болезнени разширени вени.

Още не бях навършила трийсет години, а вече пиех лекарства за киселинен рефлукс, газове, запек, астма, алергии, тревожност и мигрени.

Бяха ми предписани локални, инхалаторни и назални кортикостероиди, а неведнъж прибягвах и до орални кортикостероиди. И всички тези лекарства вървяха ръка за ръка с неприятни странични ефекти.

Първата ми бременност премина с множество усложнения заради теглото и цялостно влошеното ми здравословно състояние. (Накрая все пак отслабнах – свалих 54 кг, мотивирана от желанието да бъда по-здрава заради децата си. Можеш да прочетеш повече за историята на собственото ми отслабване в моя блог – ThePaleoMom.com.) Преборих се с много от проблемите си, когато с цел да овладея нивата на кръвната си захар преминах на нисковъглехидратно хранене. Вследствие на всичко това, през втората си бременност бях в значително по-добро здраве. Въпреки че някои парченца от пъзела застанаха по местата си, все още страдах от астма и алергии (макар и по-леки), чести мигрени, лека тревожност, както и от всичките си храносмилателни проблеми и кожни оплаквания.

Връзката между храната и здравето

През лятото на 2011 година, когато по-малката ми дъщеря спря да се буди нощем, за да суче, моят лихен планус (плоският ми лишей), който в продължение на няколко години беше в ремисия, се обостри.

В пристъп на отчаяние започнах да претърсвам интернет за информация за причините за лихен планус (плоския лишей). Надявах се да сглобя пъзела на собственото си здраве. Въпреки че тогава не знаех, най-после се доближавах до овладяване на заболяването си от гледна точка на функционалната медицина.

Функционалната медицина е ново направление в медицината, което се гради върху превенцията за предпазване от заболявания. При нея се отчитат индивидуалните специфики на всеки отделен човек – каква е диетата му, кога се храни, как се храни, къде живее, къде работи и пр.

Знаех, че екземите често са свързани с чувствителността към различни храни, която се предава в семейството ми. И тъй като често имах екземни петна в допълнение към лезиите от лихен планус (плоския лишей), предположих, че двете заболявания може да имат обща причина. Това, което открих, беше, че връзката между храната и възпалението отива далеч отвъд хранителната чувствителност. Научих, че някои храни предизвикват възпаление и дисбаланси на ключови хормони, които регулират имунната система; че има такива, които дразнят чревната лигавица, пречат на храносмилането и извличат хранителни вещества от организма; че основните храни, които консумирах, са бедни на полезни вещества; както и че дефицитите на микронутриенти вероятно са главната причина за всичките ми здравословни проблеми.

Наистина започнах да различавам очертанията на пъзела, когато разбрах, че има пряка връзка между здравето на червата и това на кожата (както и общото здравословно състояние). Това откритие ме доведе до палео храненето.

Палео храненето

Палео храненето е начин на хранене, основан на т. нар. „цели храни“, който включва само онези от тях, които са най-богати на полезни вещества и са произведени в условията на устойчиво земеделие.

„Цели храни“ е понятие, което се среща в различни концепции за здравословното хранене и с което се назовават храни максимално близки до естествената си форма, т.е. без фабрична преработка.

Съвременното палео хранене разчита на храните, които са били широко достъпни за нашите предци през палеолита. Освен това то включва всичко онова, което най-новите висококачествени научни изследвания в областта на храненето и биомедицината определят като най-добрия начин на хранене за оптимално здраве. Следователно не е необходимо да се тревожиш, че консумираш храни, които водят до възпалителни процеси и причиняват хормонални дисбаланси и за които съществуват категорични доказателства, че имат връзка с хроничните заболявания. По-точно, палео храненето включва качествено месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки и семена.

Когато преминах на този начин на хранене, здравето ми се подобри чувствително. Вече не страдах от синдрома на раздразненото дебело черво, мигрени, тревожност, астма и екзема. Синузитът ми не се обостряше. Белодробните инфекции вече не налагаха курс на лечение с кортикостероиди. Отслабнах още, спях по-добре и бях по-щастлива. Но все още ми липсваха парченца от пъзела и трябваше да прекрача границите на стандартното палео хранене, за да успея наистина да овладея моя лихей планус (плоския си лишей). Почти по същото време научих, че той всъщност е автоимунно заболяване. Да, шестима различни лекари в пет различни града в продължение на осем години и нито един не беше споменал, че заболяването ми е автоимунно по своята същност.

Откриването на автоимунния палео протокол

В рамката на палео храненето има модификация, известна като автоимунен протокол (първоначално наречен „автоимунен вариант“ от Роб Улф в книгата му „Палео решението“). Докато се борех с прилагането на този по-ограничен начин на хранене, се впуснах да открия научните основания за него. Разбрах защо определени храни влошават заболяването ми, осъзнах кои помагат на тялото ми да оздравее. Установих и значението на други фактори, свързани с начина ми на живот, които също влияят: достатъчното сън; контрола над стреса и прекарването на повече време навън.

Именно това представлява палео подходът: цялостен набор от препоръки, които въздействат върху първопричините за автоимунните заболявания. Именно поради тази причина той поставя всички парченца от пъзела по местата им.

Откакто спазвам палео протокола, вече не се нуждая от лечение за автоимунните си заболявания или за каквито и да било други заболявания. Не са ми необходими лекарства и успешно контролирам заболяванията си само с начина си на хранене и начина си на живот. Палео подходът доведе до удивителни резултати не само при мен – хиляди други хора също съобщават за аналогични успехи. Версия на този автоимунен протокол се използва дори в клинични проучвания за овладяване на множествена склероза.

Готварската книга

Само защото някои (добре де, много) храни са изключени от автоимунния палео протокол, това не означава, че храната, която ти е позволено да консумираш, трябва да бъде блудкава, скучна или еднообразна. Можеш да приготвиш толкова много вкусни, удовлетворяващи ястия със здравословни храни, които допринасят за твоето оздравяване и ти помагат да регулираш имунната си система. Не е нужно да се чувстваш лишена. Въпреки всичко можеш да изпитваш радост от храната.

Това беше и основната ми идея, която исках да пресъздам с написването на новата ми готварска книга. Защото храната трябва да носи наслада, удоволствие и да ни помага по пътя на възстановяването.Автоуминен палео протокол. Готварска книга“ е ясен, лесен за следване наръчник за приготвяне на вкусни и същевременно подходящи за хора с автоимунни заболявания палео ястия, но и не само.

Рецептите, които са включени в тази книга, предполагат цял спектър от различни съставки, вкусове, ценови категории и време за приготвяне. Някои ястия са предназначени да ти осигурят храна за няколко дни. Други са разработени като бързи варианти за приготвяне вечер в делничните дни с натоварен график. Има и такива, които са създадени да осигурят изискан вкус или пък да направят субпродуктите по-привлекателни за теб.

Тези рецепти ще ти помогнат да започнеш да готвиш. Те ще направят палео храненето по автоимунния палео протокол значително по-лесно и достъпно. И ще ти покажат колко вкусен може да бъде този начин на хранене! Когато започнеш да свикваш с новите съставки, новите вкусове и новите методи за готвене, може да ти се прииска да се отклониш от рецептите и да експериментираш – и това е напълно естествено! Повечето рецепти в книгата включват предложения за вариации, за да се вдъхновиш да поемаш в нови кулинарни посоки в кухнята си при всяко готвене.

Пътят ми към здравето изискваше да променя представите си за здравословната храна, но не се наложи да жертвам вкуса или насладата от храната.

И точно това е целта на тази готварска книга: да ти покаже как да излекуваш тялото си и да се наслаждаваш на всяка хапка.

Опрости нещата, като приложиш съветите за спестяване на време, инструкциите и хитринките за кухнята и други.

Сега, след като вече разполагаш с готварската книга за протокола, ще можеш не само да подобриш здравето си, но и да заобичаш всяко хранене!

AIP

Външни препратки: https://www.thepaleomom.com/about/dr-sarahs-story/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed