Смела рецепта за риба с портокали

 

Както вече знаеш, смелостта е новата ни тема в блога. Решма Сауджани, автор на книгата „Смела, а не перфектна“, ни съветва да тренираме смелостта си всеки ден. Защото, казва Решма, смелостта е мускул, който можем да тренираме и да укрепим. Как? Ето това е въпросът, който обикновено ни затруднява най-много. Не само по отношение на тази книга, но е и общовалиден за ежедневието ни. Знаем, че трябва да направим (или да не направим) нещо, но на практика често ни липсва идея как точно да го направим. Затова днес ти даваме една смела рецепта, която ще ти помогне да потренираш смелостта си, но същевременно няма да те накара да излезеш толкова много от зоната си на комфорт. Това е рецептата за риба с портокали.

Хмм, добре, признавам си, когато за пръв път чух за подобна комбинация, се озадачих много! Казах си: „Това няма как да в вкусна комбинация, но все пак ще я опитам“. Ако следиш блога ни по-редовно, вероятно знаеш, че всъщност съм любител на екзотични вкусове и нетипични комбинации. Кулинарното ми любопитство има само две ограничения. Те са зебра (категорично отказах да пробвам, когато ми предлагаха преди години!) и стриди. Не бих опитала сурови стриди, както обикновено се поднасят като деликатес на изискани коктейли. За щастие, в книгата на Сара Балантайн „Автоимунен палео протокол. Готварска книга“ има рецепта за варени на пара стриди, които някой ден ще приготвя.

Но да се върнем на рибата с портокали. Опитах тази рецепта преди около 15 години. Към днешна дата определено не е толкова „шокираща“, защото малко или много вече сме станали по-смели в комбинирането на нетипични вкусове. Затова те съветвам да я пробваш. Още повече, че се приготвя изключително лесно, при това е подходяща за доста видове риба. Сигурна съм, че поне една от тях сервираш от време навреме на трапезата, така че започни с нея. Вярвам, че ще се хареса на доста широк кръг от вкусове.

Рецепта за риба с портокали

Необходими продукти:

Подходящи риби за тази рецепта биха били: тилапия, скумрия, сьомга, ципура, кефал, хек, лаврак, пъстърва, камбала.

  • 2 броя рибни филета
  • сол на вкус
  • 1 лимон
  • 1 портокал
  • 5 супени лъжици зехтин или друга мазнина за готвене
  • черен пипер на вкус
Допълнителни подправки по желание:
  • ½ до 1 чаена лъжичка чесън на прах
  • 2 – 3 стръка пресни билки като розмарин, мащерка, босилек – но не в комбинация, а само поотделно

Начин на приготвяне:

Почисти и измий рибните филета. Посоли ги и втрий солта в рибата с пръсти. Прехвърли ги в по-дълбока купа, за да можеш после да ги мариноваш

Срежи портокала и лимона на две и отрежи по един резен. Разрежи на половини. Тези резенчета ще използваме за допълнително овкусяване на рибата. Останалото изцеди на сок.

От останалите продукти приготви маринатата, като смесиш сока от лимона и портокала, зехтина, черния пипер и подправките, които ще използваш. Разбий ги в блендер, с помощта на пасатор или много енергично с вилица.

Добави разбитата марината към рибните филета. Покрий купата с капак и/или фолио за свежо съхранение и ги прибери в хладилника да се мариноват за минимум 30 минути, максимум 1 ден.

Маринованите рибни филета можеш да изпечеш:
  1. В предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Печем заедно със соса от маринатата 20 минути или до готовност, в зависимост от дебелината на филетата.
  2. На тиган (предварително намазнен), като ги полееш с малко от маринатата, но оставиш още малко, за да ги обливаш и по време на печенето.

В зависимост от дебелината на рибните филета, би трябвало да са готови за 10 – 15 минути, не повече. Разбира се, ако филетата от сьомга например са много дебели, печи до готовност.

Може да сервираш с различен вид гарнитури. Започни с всякакви видове зелени салати, мини през зеленчуци на пара и едва тогава, ако наистина нямаш други идеи, заложи на пържените картофи. Но нека са от този или от този вид. Разбира се, че не е задължително, просто припомням за по-здравословни алтернативи.

 

Сподели ни дали рецептата се хареса у дома. Обикновено, доста изненадващо, обира овациите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed