Правилната нагласа по време на АИП режима 

Вече говорихме за това какво е да поставим себе си на първо място. Нека тази седмица погледнем на същата тема през призмата на един от най-рестриктивните хранителни режими. Именно АИП или автоимунен палео протокол. За целта на гости ни е Сара Балантайн с голяма доза мотивация, разбиране и много опит.

В ролята си на родители, приятели и членове на общността ние често биваме разкъсвани в милион различни посоки – oт дейности, ангажименти, отговорности и задължения. В култура като нашата, която все повече набляга на усилената работа и саможертвата, не е изненада, че „Нямам време да поставя себе си на първо място!“ е един от най-често срещаните проблеми, за които чувам от членовете на АИП общността.

Автоимунен палео протокол
Автоимунен палео протокол за пръв път обяснява как палео храненето може да се адаптира, за да се постигне пълно възстановяване от автоимунни заболявания.

 

В тази публикация искам да акцентирам върху важността на това да поставим себе си на първо място (или поне достатъчно напред в списъка със задачи и приоритети, за да се заемем наистина със занимания и дейности, насочени към грижата за себе си). Това е ключово важно особено в моментите, в които искаме да направим нещо хубаво за себе си и ни трябва време за адаптация или възможност да установим нова рутина. Искам да ви успокоя, че когато вземете решение да дадете приоритет на собствените си нужди и лечение, вие всъщност показвате ангажираност към вашето семейство, приятели и общност в дългосрочен план!

Нека започнем с някои отрезвяващи статистически данни.

Американската асоциация за автоимунни заболявания смята, че 50 до 60 милиона американци, тоест около 20%, страдат от автоимунно заболяване. Когато добавите към това хроничните заболявания, които не са автоимунни по природа, като сърдечни болести и диабет тип 2, броят на хронично болните американци става много по-голям. Честотата на почти всички хронични заболявания се увеличава драстично. Две трети от американците са с наднормено тегло, като 40% са със затлъстяване или изключително затлъстяване.

Други 40% от американците съобщават, че често се чувстват уморени през деня.  А 10% от мъжете и 15% от жените докладват за силна умора или изтощение през повечето време. Повече от половината от всички американци приемат две или повече лекарства, отпускани по лекарско предписание. А около една пета ежедневно пият поне пет различни лекарства, предписани лекар. Повечето признават, че в даден момент през последните няколко години са били недоспали, непълноценно нахранени, свръхнапрегнати и откровено уморени. С други думи, доста голям процент от хората, които се предполага, че са в активна възраст и би трябвало да са в най-добрата си форма, не функционират с най-високия си физически потенциал поради фактори, които са извън нашия контрол.

 

В България картинката не е никак по-различна. Просто у нас липсват повече данни. А и се говори значително по-малко за тези трудни теми. Но броят на затлъстелите деца нараства експоненциално.

Автоимунният палео протокол е променящ живота подход за лечение на хронични заболявания, но е много повече от „режим на хранене“. Той също така се фокусира върху промяната на факторите на начина на живот, които допринасят за хронични заболявания. Тук се включват и съня, физическите упражнения, управлението на стреса и взаимоотношенията. Комбинацията от времето в кухнята и необходимостта от промяна във важни фактори на начина на живот налага ангажимента да поставим себе си на първо място. Понякога това може да се усеща и преживява като предателство спрямо другите хора в живота ни.

Един много осезаем пример е сънят. Както подробно описвам в епичната си онлайн програма Go To Bed, сънят може би допринася най-много за нашето здраве. А липсата на сън съответно за липсата ни на здраве. И все пак американците спят с 1,5 до 2 часа по-малко всяка вечер, отколкото предците им преди 50 години. А това има голяма връзка с хроничните заболявания. Установявам, че дори когато сме готови да променим изцяло режима си на хранене, ние често се придържаме към идеята, че „нямаме време“ да вмъкнем повече сън в графика си.

Сънят се превръща в нещо, което правим, след като приключим със списъка със задачи, вместо да бъде приоритет в този списък.

Може би сънят не изглежда постижим, защото вечер трябва да помагаме на децата си с домашните; защото след като децата си легнат, е единственото време, което имаме с половинката си; защото трябва да приготвим храна за следващия ден късно през нощта … виждате общата картина. Истината обаче е, че когато не спим достатъчно, ние се представяме по-зле във всички дейности, които току-що изброих. Настроението ни се влошава, вниманието ни е разфокусирано, забравяме повече, ставаме по-неустойчиви на стреса в ежедневието. Като цяло здравето ни започва да страда все по-сериозно.

Напълно възможно е добавянето на допълнителен час сън към нашата рутина всяка нощ да доведе до повече качествено време със семейството ни. А също и до по-адекватно действие и представяне с оглед другите ни отговорности. Дори ако в началото това значи да прекарваме час по-малко в извършването на тези дейности. Това е така, защото добрата почивка и добрият нощен сън подобряват настроението ни, физическото ни представяне и когнитивните ни способности, като паметта и способността за адекватно взимане на решения.

Сънят е инвестиция в това колко ефикасно и ефективно функционираме през деня.

Ценна информация, с много практична насоченост за пълноценен сън, а от там и ежедневие/живот, разглежда и друг наш български автор Гергана Радович в книгата си “Фабрика за сън”.

Примерът със съня е аналогичен на други области от живота ни. Тези които бихме могли да почувстваме като прекалена „глезотия“, но на които трябва да обърнем внимание. Може би достатъчното сън не е голямо предизвикателство за вас. Но намирането на време през деня за дейности, които намаляват стреса (като разходка сред природата) е истинска борба. Или може би постоянно жертвате качественото време със съпруга си заради други отговорности. Всъщност откривам, че за нас е по-трудно да намерим време за много от факторите на начина на живот, които внасят най-голямата разлика в живота ни – като управление на стреса и здравословни взаимоотношения – отколкото за готвене. И все пак тези фактори са критично важни.

Сега искам да ви попитам: в коя област все слагате нещата на заден план или на изчакване, защото намирате обратното за егоистично? Може би това е нещо очевидно. Може би е грижата за себе си под формата на медитация, топла вана, лека йога или стречинг или духовно изследване. Грижата за себе си може да изглежда като голяма глезотия, но всъщност е от решаващо значение за нашето лечение. След като започнете да се грижите за здравето си с помощта на АИП, ще забележите нарастваща вътрешна необходимост да полагате общо по-добра грижа за себе си. Това внимание към „самоуправлението“ предизвиква все повече интерес в научната общност, включително и като начин за намаляване на необходимостта от медицинска намеса. Накратко, грижата за себе си наистина си заслужава!

Може би сте зациклили в самото начало на АИП, защото отделянето на няколко часа за приготвяне на подходящата храна не изглежда осъществимо.

Ако се борите с тази стъпка, препоръчвам ви да проверите плановете за хранене в книгата с рецепти.

Това може да бъде фантастичен начин да свикнете да планирате храненето си и да започнете АИП. Или може би вашето семейство и приятели обичат да хапват навън и се страхувате да ги помолите да отидете някъде, където знаете, че има подходяща храна и разбиращ сервитьор.

Независимо какви са нашите предизвикателства, проблеми и терзания, всичко се свежда до това:

Ние не можем да се отдадем напълно на другите, когато сме празни!

Времето, което посвещавате на здравето си сега, ще означава по-дълъг, по-здравословен и по-пълноценен живот. Това ще означава, че ще можете да влагате повече енергия, внимание и мотивация във всичките си задачи, отношения и начинания. Може дори да промени изцяло възгледите ви за живота. Помислете за инвестицията в себе си като за зареждане на автомобила си с бензин: щом резервоарът е пълен, можете да отидете по-далеч и да направите повече. Но от време на време трябва да допълвате резервоара си. В случая с грижата за себе си препоръчвам да отделяте известно време всеки ден за дейностите и ангажиментите към себе си, които ви поддържат здрави и щастливи. Дайте си разрешение да се съсредоточите върху себе си и да поставите „време за мен“ във вашия списък със задачи, и то на челна позиция!

Когато сме изкушени да се почувстваме като егоисти заради това, че отделяме време да се лекуваме и да подхранваме тялото и душата си, можем да си спомним, че това време не е само за нас, но и за хората, които обичаме. Поставяйки себе си на първо място, ние инвестираме и в тяхното бъдеще!

Можеш да вземеш двете обстойни енциклопедични книги на д-р Сара Балантаин в следния промопакет: 

Вземи промопакет с книга подарък и безплатна доставка

 

Източник: https://www.thepaleomom.com/aip-mindset-putting-first/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed