Габриела Цулин за любовта

към готвенето и храната

 

Габриела Цулин е кулинарен блогър от 2013 г., фотограф и food stylist. Автор на кулинарния блог gabrielatsulin, където споделя всичко, което я вълнува – рецепти, пътеписи за пътувания, ревюта на книги и размисли за живота.  Така вече над 10 години твори в уютната обстановка на своя дом.

Отскоро живее в къща в околностите на град Пловдив и сама отглежда голяма част от храната, която присъства на семейната ѝ трапеза. Има две дъщери – Радост и Виктория, а те са най-почетните ѝ дегустатори.

Новата си книга под крилото на издателство ,,Вдъхновения”  – ,,60 здравословни безглутенови рецепти” посвещава на своята майка, която страда от две автоимунни заболявания.

Повече за Габриела, любовта й към готвенето и храната, режимът кето и без глутен и новата й книга, научете в следващите редове.

Коя е Габриела Цулин?

Аз съм магистър машинен инженер по образование, но се занимавам с маркетинг от почти седем години. От 10 години водя кулинарен блог. През 2020 година издадох първата си книга за кето рецепти. Майка съм на две момичета – едното на 5 години, а другото на 8 месеца. Обичам да чета – предимно книги на здравословна тематика. Дори не си спомням коя е последната книга, която прочетох и не е свързана с храна и начин на живот. Обичам да пътувам – в страната и чужбина, защото пътуването ме зарежда на едно различно ниво. Обичам да готвя и приготвям разнообразни рецепти за мен и семейството ми. Спортувам от десет години всекидневно – пет дни в седмицата и това ми носи изключителен заряд! Обичам природата и времето със семейството ми.

Защо стартира блога си и с каква цел го създаде? На какво можем да се натъкнем в него?

Стартирах блога си, защото исках да записвам рецептите, които създавам някъде в онлайн пространството, където след време, моите деца ще могат да ги намерят лесно, а и да са достъпни за всички, които искат да приготвят нещо вкусно. Първите три години публикувах по-общи и не много здравословни рецепти. От януари 2016 година досега се храня нисковъглехидратно, като от 2018 година и кето. Затова и повечето рецепти са нисковъглехидратни и кето. Впоследствие започнах да приготвям и безглутенови рецепти за майка ми, която е диагностицирана с две автоимунни заболявания.

Как откри любовта си към храната?

Любовта към храната ми е още от малка, когато се въртях в кухнята с мама и баба. Може би съм била на възрастта на голямата ми дъщеря – около 5- годишна, когато помагах на мама и баба в кухнята при приготвянето на различни сладки и тестени изделия.

 

Готвенето за мен е страст, която ми носи удоволствие. Удоволствие да зарадвам близките и семейството си с вкусна и здравословна прясно приготвена храна.

Защо без глутен?

Защото през 2016 година откриха две автоимунни заболявания на майка ми и аз в опитите си да ѝ приготвям нещо здравословно и вкусно, което да я прави и щастлива и да не ѝ носи болки, реших да експериментирам в кухнята със създаването на безглутенови рецепти. Със стартирането на този режим на хранене и без лекарства тя влезе в ремисия и поддържа добро здраве само с начин на хранене без глутен. 

А защо кето?

Защото прочетох безкрайно много информация за това хранене и за мазнините като цяло, което ми даде нужните знания, че този начин на хранене носи здраве. Няма книга на българския пазар, свързана със здраве, която да не съм прочела, както и много още непреведени на български език. Всички пътища водят към мазнините и малкото въглехидрати! За мен кето и нввмх не са диети, както ги възприемат всички, а начин на живот. Не разбирам хората, които се подлагат за месец или два на кето или нввмх, за да свалят тегло и след това се връщат обратно към “нормалното” за тях хранене. Аз нямам заболявания за щастие, но се храня така, защото виждам колко добре и щастлива се чувствам.

Защо премахна глутена от менюто си? Какви ползи имаше тази промяна за теб?

Премахнах го непоследствено със стартиране на нисковъглехидратния режим. Двата режима са много сходни, като при безглутеновия има повече позволени храни като ориз, картофи и други. Ползите, които усетих при мен след стартиране на безглутеново и нисковъглехидратно хранене са: премахна се подуването и болките в корема при прием на глутен, по – сита съм, ходя редовно до тоалетна, не изпитвам зверски глад както след прием на глутен.

Какви са ползите лично в твоето семейство от храненето без глутен и кето? От колко време се храните на този принцип?

В моето семейство само аз се храня кето и нисковъглехидратно. За дъщеря ми и мъжа ми си готвя обичайте неща с глутен. Мъжът ми спазваше нисковъглехидратен режим през 2016 година, но от тогава не е. Тогава свали около 20 кг. Откакто го е спрял е на фаст 24 часа дневно и само вечер си хапва всичко, което пожелае, включително глутен. 

Кои са любимите рецепти на твоето семейство?

Нямат любими рецепти. Всичко, което им приготвям им харесва много. Винаги искат да ги изненадвам с нещо ново и различно. Дъщеря ми обича пица, паста и ориз – като всяко дете, но ги яде чисти – например чист ориз, паста без сос, макарони без сирене, пица с домати и ако може без кашкавал. Обича хляб с квас – меся всекидневно. Сладки неща не консумира, но понякога опитва, колкото задоволи любопитството си. Ако ѝ дам едно парче торта, ще го гледа ли гледа, ще опита една хапка и толкова. Не е по сладкото, което ме радва.

 

Ръка за ръка с готвенето, се занимаваш и с професионална food фотография. Според теб доколко важна е презентацията на храната в ежедневието ни?

Много важна, защото снимката на храната е тази, която предизвиква интерес в хората да приготвят дадена рецепта. Любовта към food фотографията се зароди със стартирането на блога. В стремежа си да показвам храна по най-добрият начин, аз изкарах няколко курса по фотография, както онлайн, така и на живо. Уча се постоянно.

Откъде черпиш вдъхновение за своите рецепти?

Отвсякъде. Дори, когато пазарувам, виждайки даден продукт ми идват идеите какво мога да приготвя с него. Instagram, Pinterest също са места, където има безкрайно много идеи, които в повечето пъти преструктурирам през своя поглед и разбирания за здравословно и вкусно.

Как протича един твой ден в кухнята?

Готвя предимно вечер, когато се събираме всички около масата. Един вид храна за мен и друг за дъщеря ми и съпруга ми. Понякога има разминавания между техните предпочитания и ястията стават три. Понякога готвя и за обяд – зависи дали дъщеря ми си е вкъщи, а не на градина. Аз не закусвам, а обяда ми е предимно месо или яйца, защото нямам време за по-дълги рецепти, а и моята храна е по-опростена. На кето и нввмх няма нужда от по-засукани ястия.

Колкото по-малко продукти има една рецепта, толкова по-здравословна е и по-лесно се обработва от организма.

Храната има ли силата да лекува?

Да. Особено кето, нисковъглехидратно и безглутеновото хранене. Всеки един от тези режими на хранене имат определени ползи за организма. Лекуват различни болести или стопират симптоми.

Новата ти книга под крилото на издателство Вдъхновения ,,60 здравословни безглутенови рецепти” в момента е в предпродажба. Разкрий на нашите читатели какви рецепти можем да намерим в нея?

60 здравословни и разнообразни рецепти. Реших тази книга да е различна от първата ми само с кето десерти, защото хората ме питат и за други рецепти, освен сладки. Първата ми книга беше само за десерти, защото си мислех, че хората изпитват затруднения предимно при приготвянето на кето десерти. Оказа се, че не е така, а дори търсят и рецепти за основни, месо, риба, тестени. Точно затова се ориентирам и за нова кето книга, включваща всичко това. Книгата ,,60 здравословни безглутенови рецепти”съдържа повече печива, освен рецепти, защото при безглутеновото хранене хората се затрудняват най-вече при при тяхното приготвяне. Целта на книгата ми е да улеснят хората, да им носи стойност, по-малко време в кухнята и повече време с любимите хора.

С какво се отличава ,,60 здравословни безглутенови рецепти” от другите книги по темата на пазара?

С рецептите, които съдържа, снимките и лекотата с която се изпълняват рецептите. Те са вкусни, лесни и бързи. Вярвам, че всеки, който ги опита ще се изненада колко вкусно може да е безглутеновото хранене.

Всички рецепти в книгата са дегустирани от майка ми и семейството ми, включително и от приятели, които не се хранят без глутен и дори не откриват разлика в текстурата с глутеноподобни.

Защо е важно всяка домакиня да я има като настолна книга в дома си?

Защото книгите носят Вдъхновение и винаги са под ръка. Обожавам да колекционирам кулинарни книги и имам вкъщи немалко кулинарни книги от български автори. Не готвя по тях, но ги взимам за подкрепа на автора, а и за вдъхновение! Една красива снимка в кулинарна книга би ме вдъхновила да приготвя нещо подобно, но през моя поглед и разбиране.

Кой е най-важният кулинарен урок, който си научила до сега?

Да не се предавам. Ако нещо не се получи от първия път, го повтарям отново и отново, докато се получи. Никога не се отказвам. Има рецепти, които съм приготвяла по няколко пъти, докато стигнат до блога, има и такива, които се получават от първия път.

Каква е твоята рецепта за здравословен живот?

Чиста и истинска храна, достатъчно сън и спорт, почивка и релакс. Това е моята рецепта за здрав дух в здраво тяло!

НОВА КНИГА

💙60 здравословни безглутенови рецепти💙

от най-новия ни АВТОР, Габриела Цулин

🥐КАКВО СЪДЪРЖА ГОТВАРСКАТА КНИГА?🍰

🔹21 солени и 39 сладки вкусни, ароматни и здравословни рецепти без глутен.
🔹Рецептите са подходящи както за хора, които страдат от непоносимост към глутен (или цьолиакиа), така и за хора, които нямат необходимост да избягват глутена, но искат да се научат да пекат като истински майстори пекари и с алтернативни брашна.
🔹Продуктите са семпли, рецептите са изпитани, насладата от печивата е гарантирана!

ВАЖНО❗Независимо дали сте начинаещи, или професионалисти в готвенето, тази книга е подходяща за вас, защото всички рецепти са обяснени СТЪПКА ПО СТЪПКА.
🥞Това улеснява изпълнението им, а разнообразието на рецептите ще ви даде необходимата доза увереност, че може да се храните вкусно и апетитно БЕЗ глутен и БЕЗ да се лишавате от любимите баница, кекс, палачинки, гофрети или друго.🍪

Вземи СЕГА с ПОДАРЪК🎁
Готварската книга ,,60 здравословни безглутенови рецепти‘‘ от Габриела Цулин е в предпродажба до 10.12.2023 г.

Вземи СЕГА със 🎀СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК🎀 към всяка поръчка:
20 карти за 🍳КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ

В тях можеш да запишеш любимите си лични и семейни рецепти за десерти, салати, супи, основни ястия, сладки и солени и печива и каквото още обичаш да приготвяш за най-близките си хора.💟

ВАЖНО!🚗 Първите доставки са планирани за 28.11.2023 г.

Превърни готвенето в удоволствие за сетивата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed