Колко често да се храним при ИР и диабет?

Ето и следващата тема на обещаните коментари по крилати твърдения и откровени заблуди, които можете да срещнете под път. Най-често в интернет или във социалните медии, където всеки може да каже всичко. Това което ме провокира за написването на този материал е следното доста категорично заявено твърдение по темата за това колко често да се храним при ИР и диабет:

Пет пъти на ден хранене за ИР изобщо не е подходящо както и за диабетици. Както знаете със всяко хранене захарта се покачва.“

Всъщност проблемите със захарта са доста по-сериозни. И накратко казано, ако имаме състояния като инсулинова резистентност или диабет, то тялото вече гладува на клетъчно ниво. Ако спрем да се храним редовно, за да предотвратим колебания в кръвната захар, трябва да сме наясно, че предизвикваме катаболитни (т.е. такива на разграждане) процеси в тялото. Или с други думи нанасяме още по-големи щети на тялото, но пък на пръв поглед, изглежда че държим кръвната захар под контрол.

Как да се справим с проблема?

Това, което трябва да знаем е, че тялото ни има удивителни способности да балансира и да се адаптира. И то го прави, независимо какъв материал ще му дадем и в какви обстоятелства ще по поставим. А знаем, че диабетът еметаболитно нарушение, а дефиницията на метаболизма е „да променя“.

Така че ключът е да направим точно това! Да променим средата си, за да променим метаболитните адаптации, които тялото е направило, за да стигнете дотук. Вярвам, ще се съгласиш, че това е сложен въпрос, но съвременната медицина до голяма степен го свежда до едно единствено нещо: захарта. Да, вярно е, че рафинираните захари – бялата захар– са вредни за нашето здраве.

Но как стои въпросът със здравословните захари от сложните въглехидрати, плодовете и зеленчуците? В метаболитно отношение много хора имат проблем и с тези захари. Значи, проблемът не се причинява от въпросните здравословни храни, а от дисфункцияв един или повече от метаболитните пътища, контролиращи метаболизма на захарта.

На клетъчно ниво хората с такива проблеми не извличат ползите от захарите, които ядат. Те гладуват на клетъчно ниво.Ако вие сте такъв човек, в клетките ви има празнина, която крещи, че иска да бъде запълнена с гориво под формата на захар. Затова имате пристъпи на силен глад за преработения вид захар, в опит да вкарате бързо захар в кръвообръщението си.

Нуждаеш се от захар.

Три от четири основни начина за получаване на енергия са напълно зависими от метаболизма на захарта. А и енергията е от решаващо значение – не само, за да оцеляваме и да се справяме в работни дни или да бягаме след децата си. На клетъчно ниво ние трябва да можем да произвеждаме енергия, за да възстановяваме тялото си.

Създаваме Есенциална енергиячрез метаболизма на въглехидратите в захар и превръщането на захарта в гориво. Създаваме Кризисна енергия чрез превръщането на захарта в гориво.Метаболитната енергия, която създаваме с упражнения, идва от изгарянето на захарта, складирана в мускулите като гликоген.

Ето защо при много хора с диабет и преддиабетно състояние се наблюдава загуба на мускулна маса и умора – те се нуждаят от Метаболитна енергия, но не могат да съхраняват захарите, които са им необходими, за да я създават.

Защо изпитваш силно желание за захар?

Когато имаме дисбаланс в кръвната захар, независимо дали става дума за преддиабетно състояние, или за същински диабет от втори тип, проблемът не е, че човекът яде прекалено много захар.

Точно както причината за високия холестерол не се корени в консумацията на прекалено много мазнини. Всъщност е обратното. Има причина постоянно да ви се яде захар и да не можете да спрете да я ядете. Това е така, защото не можете да метаболизирате захарта.

Чрез тези пристъпи на силно желание за захар вашето тяло се опитва да ви каже нещо. Имате проблем с кръвната захар, а имате този проблем, защото не метаболизирате захарта. Захарта не навлиза в клетките, мускулите и черния дроб, където ѝ е мястото. Тази захар, която е толкова ценна за правилното функциониране на вашите клетки, се скита навън след полицейския час (метафорично казано) и създава проблеми. Междувременно клетките, които трябва да използват захар за гориво, гладуват.

Що е то гладуване на клетъчно ниво?

Това, което се случва е, че всъщност гладувате на клетъчно, структурно и хормонално ниво. За да се справим със сложното разстройство, което представлява диабетът (и всичките предшестващи го състояния), ние сме склонни да свеждаме проблема до захарта и инсулина, като така правим много лоша услуга на здравето си.

В  действителност проблемите с кръвната захар включват много повече неща – транспортни хормони, серотонин, бактерии в червата, невротрансмитери, реакция на надбъбречните жлези, глюкокортикостероиди (създавани от метаболизма на холестерола), адипонектин (секретиран от мастните клетки) и алдостерон. Те засягат или транспорта, или доставката на захар в или навън от клетките, мускулите и черния дроб. Фактът, че не метаболизирате захарта, не е толкова прост, колкото да не отделяте инсулин или инсулинът да не успява да вкара захарта в клетките. Нещата са далеч по-сложни.

Всъщност гладуването може да е нещо полезно, ако се прилага от време на време от хора без метаболитно разстройство (въпреки че никога не препоръчвам да пропускате закуската). Ако обаче имате метаболитно разстройство, гладуването ще провокира катаболитни процеси във вашия организъм. Това означава, че ще доведе до разграждане на собствената му структура (кост, коса, кожа, нокти, мускули) с цел оцеляване.

Наистина ли искате да си причините това, за да не вдигнете кръвната си захар!?

Защо закуската е важна?

Следващия път, когато мислите да прескочите закуската и да прекарате сутринта на чаша кафе, си помислете за следното:

„Вече гладувате – моля, не си вредете повече.“

Не забравяйте, че целта е да се създаде метаболитна стабилност чрез храна, с възможно най-малко лекарствена намеса. Общата цел е ясна: създаване на метаболитна стабилност чрез храна и с възможно най-малко лекарствена намеса. Имам и няколко допълнителни пътища, които целя да поправя:

  • Производството и секрецията на ензими и хормони, които регулират кръвната захар.
  • Адекватното снабдяване с протеини носители, за да може тези ензими и хормони да стигат до съответните им рецепторни места.
  • Транспортирането на захар в клетките с последващо ефективно превръщане на тазизахар в енергия.

Изключване, поправяне и възстановяване

За да се нахраните на клетъчно ниво трябва да се постигне баланс в количеството инсулин, захар и протеини носители в кръвообращението и да се опитаме да „изчистим“ неефективно действащите рецепторни зони по клетъчните стени, така че захарта да може да бъде поемана в клетката и да се превръща в енергия. За целта ще се съсредоточим върху три неща:

  1. Изключване на рафинираните захари, които инхибират правилното производство на ензими, флораи хормони, както и всяка нестабилност на кръвната захар, като се установи баланс чрез стратегически прием на храна.
  2. Поправяне на производството и усвояването на хормоните, ензимите и флората, свързани със стабилността на кръвната захар.
  3. Възстановяване на здравословната метаболитна консумация, съхранение и превръщане на захари в организма, включително чрез промени в начина на живот, които насърчават здравословния захарен метаболизъм.

Как да подобриш здравето си?

Повече по темата и как да си помогнеш при диабет, стомашно-чревни неразположения, умора, хормонален дисбаланс, когнитивни предизвикателства, висок холестерол, автоимуннен процес, научи от Хранителна рецепта за бърз метаболизъм
Новата книга на Хейли Помрой ще те научи как да използваш храната като лекарство. Тя не е суха теория, а практически наръчник, рецепта за това как да си партнираш с лекаря си и да поискаш лабораторни изследвания; за какви изследвания да попиташ и как да използваш резултатите от тях, за да си осигуриш постигането на успех.

С тази книга можеш да създадеш персонална хранителна рецепта, с помощта на която да си върнеш здравето. На страниците ѝ ще откриеш насоки за самооценка, тестовеза състоянието на цялото тяло, хранителни карти и вкусни рецепти.

Как да го направим дългосрочно?

Звучи лесно и да, наистина е лесно, когато имаме точния план.

Знаеш, предполагам, че работя индивидуално с клиенти, които желаят да постигнат определени свързани със здравето цели. Затова, ако искаш да съставим твой личен, персонализиран план за действие, не отлагай. Пиши ми!

Или се включи в новото издание на нашата 6-седмична програма за бърз метаболизъм. Изключително приятна, забавна, вкусна и трансформираща е тази програма! Ако искаш практични насоки как да спреш глутена и млечните, то там ще получиш много ценни знания по темата.

Пиши ми, ако имаш въпроси. И не забравяй да съставяш твоя личен, персонализиран план за действие всеки път, когато искаш да осъществиш някаква промяна в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed