Метаболизмът засяга всеки един аспект от живота ни.

Какво още е важно да знаем за него?

Свикнали сме да свързваме метаболизма с килограмите. Знаем, че бърз метаболизъм е равен на оптимално тегло. А бавен метаболизъм, обикновено означава повишено тегло. Какво обаче пропускаме в това, на пръв поглед елементарно уравнение? Нека разгледаме нещата в малко повече детайли.

Метаболизмът засяга всеки един аспект от живота ни

Oт костите, косата, кожата, ноктите, сухожилията и лигаментите до настроението ви, функционирането на имунната система, производството на стрес хормони, метаболизма на холестерола, либидото, паметта и когнитивните ви функции. Метаболизмът е широкообхватният процес, свързан с това как тялото използва хранителните вещества, за да ги преобразува за енергия, възстановяване и ремонт.

Нашият метаболизъм е начинът, по който нашето уникално тяло се адаптира към уникалната за нас среда. Това е, което тялото ни прави с консумираната от нас храна. За да направим каквото и да е, тялото ни трябва да приема храна и да я преработва, извличайки това, от което се нуждае, и изхвърляйки онова, което не му е нужно. След това то трябва да използва извлеченото, за да извърши работата по ремонта, възстановяването и снабдяването на организма със запаси. Това се осъществява чрез много сложни биохимични механизми в тялото, при това безспирно.

Думата метаболизъм идва от гръцката дума metabolismos, което означава „да се промени“

Самата концепция е динамична, а не статична. Ако в средата ни настъпят промени, метаболизмът ни ще се промени, за да можем да се адаптираме. Например с промяна в режима ни на хранене или излагане на токсини, или поради стрес, или защото трябва да вдигнем нещо тежко или да бягаме бързо. Или понеже ни липсва сън, или дори защото начинът, по който се чувстваме относно живота си, се е променил.

Метаболизмът е гъвкав и това е добра новина! Защото означава, че можем да се научим как да го манипулираме. Когато променим своя метаболизъм, потенциално можем да промениме почти всичко, свързано с това как функционира тялото ни. Всичко, което трябва да направим, е да слушаме какво ни казва нашето тяло и след това да го снабдим със стратегически микронутриенти. Тези, от които то се нуждае, за да извършва необходимата работа.

Звучи логично и елементарно, нали?

Макар в основата си човешкият метаболизъм да функционира по един и същ начин при всички хора, той е същевременно силно индивидуално специфичен за дадения човек. Няма двама души с еднакъв метаболизъм. Организмът на двама души например не реагира на консумираната храна по един и същи начин.

Не можете да ми кажете, че сандвичът, който яде моята не съвсем едра 90-годишна 42-килограмова баба за обяд се отразява на нейното тяло по същия начин, по който се отразява на 25-годишен годишен мъж, който тежи 113 килограма и се занимава с вдигане на тежести. Моята баба и този голям напомпан бодибилдър имат напълно различен метаболизъм и следователно имат напълно различни хранителни нужди, ако и двамата искат да бъдат здрави.

Храните, които ядем, и енергията, която се съдържа в тях, определят нашия метаболизъм. Тялото ни гледа с какво трябва да работи и след това се захваща за работа. Метаболизмът е механизмът, чрез който организмът ни си върши работата. Опознайте себе си и ще разберете метаболизма си. И така ще знаете какво да ядете.

Не можете да ми кажете, че някой със сърдечно заболяване трябва да се храни по същия начин като болен от диабет или че човек с тежка депресия трябва да следва същия хранителен режим като друг, който иска да си подобри времето при следващото бягане или желае да поразпали искрата на сексуалния си живот. Можете да заредите колата си с най-доброто гориво на света, но това няма значение, ако двигателят е повреден или, ако се опитвате да вкарате реактивно гориво във вашата Honda. Горивото в случая символизира това, което ядем. Двигателят е нашият метаболизъм. Начинът, по който функционира автомобилът, е нашето здраве. Неправилното гориво може да унищожи дори двигател в отлична форма.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ МЕТАБОЛИТНИТЕ ПЪТИЩА

Ако метаболизмът е двигателят, метаболитните пътища са движещите се части, които карат двигателя да работи – буталата, коляновият вал и прътите. Те са механизмите, които помагат за превръщането на храната в енергия, движение и промяна. Метаболитните пътища превръщат едни неща в други, правейки ги биоактивни и следователно полезни за организма. Те включват серия от химични реакции в тялото и всички общо формират метаболизма.

Метаболитните пътища определят жизнения цикъл

на даден хормон или хранително вещество.

metabolism-more-info

Те влияят върху образуването и узряването на кръвните и имунните клетки. Те определят как съхраняваме или изгаряме кръвната захар и дали тя се изпраща в мозъка или мускулите, или в мастните клетки. Действието на метаболитния път се влияе от това какви ензими се секретират, какви хормони се отделят. Дали черният дроб прави хормона биоактивен, дали рецепторните зони приемат хормона и милион други променливи. Всяко едно от тези действия зависи от хранителните вещества и следователно се влияе от храната, която консумираме и от това какво прави нашето тяло с тази храна в метаболитно отношение. Начинът, по който се чувстваме, или времето, в което се храним, може да променят метаболитните пътища, по които поемат извлечените хранителни вещества.

ВАЖНО! Метаболитните нарушения като диабет или повишен холестерол са в основата си разрушения, отклонения или дисфункции в някои от стотиците метаболитни пътища. А за всеки метаболитен път, който науката е успяла да дефинира, вероятно има стотици други, за които все още не знаем нищо или които не са дефинирани.

Тези неща не действат изолирано едно от друго

За да се адаптира тялото в биологично отношение към по-здравословна среда, трябва да поправи специфичните метаболитни пътища, които не функционират така, както трябва. Ако поправим метаболизма, можем ли всъщност да елиминираме заболяванията и други свързани с него проблеми? Вярвам, че можем – с правилното предписание за храна. Това е най-добрият начин да третираме система с толкова много сложни активни части.

Ако всичко това ви звучи прекалено сложно, не бързайте да се предавате! Имаме решение за вас!  И то е в нашата структурирана, практична и ефективна програма за бърз метаболизъм. Научи повече тук.

Какво обаче е здравето?

За вас това може да е нещо различно от това, което е здравето за някой друг по света. Дали това означава да сте в добра физическа форма и да не страдате от болести? А може би здравето е усещането за баланс, добрите нива на енергия и постигането на тегло, което не ви тежи? Или отново да си върнете контрола над вашите хронични заболявания?

Искам да мечтаете смело и мащабно! Помислете за всичко, което желаете за вашето тяло. Това може да бъде списък с отворен край. Можете да отбелязвате нещата, когато ги постигнете и винаги да добавяте още. Всъщност аз ви насърчавам да добавяте още, докато научавате повече и опознавате по-добре този процес. Винаги подтиквам клиентите си да отидат още по-далеч. По-долу има примерна извадка от списъците на моите клиенти на техните свързани със здравето желания. Отбележете тези, които искате да присъстват във вашия списък. След това се опитайте да добавите още десет в края на този списък, които са от някакво значение за вас.

Кратък списък със здравни цели:

 • Искам да имам повече енергия.
 • Искам да се чувствам добре през целия ден.
 • Искам да се отърва от спада на енергия, който ме спохожда в средата на всеки следобед.
 • Искам да спя по-добре.
 • Искам да имам желание да правя секс.
 • Искам да махна малко от тази мазнина по бедрата си.
 • Искам да се отърва от мазнините по гърба си.
 • Искам да намаля целулита на бедрата си.
 • Искам да се отърва от двойната си брадичка.
 • Искам да имам по-хубава и по-изчистена кожа.
 • Искам бръчките ми да изчезнат.
 • Искам горната част на ръцете ми отдолу да не виси така.
 • Искам да спра да имам запек.
 • Искам да кажа „сбогом“ на лошото храносмилане.
 • Искам да понижа холестерола си.
 • Искам да се чувствам по-щастлив(а).
 • Искам да се освободя от моята тревожност.
 • Искам да обърна моето автоимунно заболяване.
 • Искам да разреша проблемите си с кръвната захар.
 • Не искам повече да съм болен(а) от диабет.
 •  _________________________________
 •  _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
 • _________________________________
Това е само кратък примерен списък

Списъкът ви може да бъде много по-подробен, доста по-дълъг и да включва много повече неща. Всъщност запишете го. Включете всичко! Мечтайте с размах! И след това приемете нещо много важно: всичко, което ядете, оказва влияние върху възможността всяко едно нещо от вашия списък с желания да се сбъдне… или да остане само мечта.

Имате ли нужда от ясен план за ремонт на метаболитните си пътища?

 • Омръзна ли ви да се лутате от една здравна концепция към друга?
 • Омръзна ли ви, да разучавате безкрайни списъци с храни, които можете и храни, които не можете да ядете?
 • Омръзна ли ви да сте вечно на диета, защото нещо в здравословно отношение… просто куца?
 • Мечтаете ли да влезете в любимите си дънки отново?
 • Искате ли да се събуждате жизнени, енергични и в тонус?
 • Как бихте се чувствали, ако имате стабилни нива на енергия – всеки ден и за цял ден? Което означава да нямате нужда от следобедно кафе. Да нямате нарушена концентрация и натрапчиви мисли за нещо сладко.
 • Искате ли най-накрая да се наслаждавате на храната! Да се помирите с нея и да спрете да се страхувате от нея?
Ако отговорът на повече от два въпроса е да! То имам чудесно решение – план за действие с практични насоки, подкрепа и вкусни рецепти.
Ела в новото издание на нашата онлайн програма за бърз метаболизъм!
Научи повече тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed