ПМС или какво трябва да знаем за предменструален синдром 

Да поговорим по женски за онези дни от месеца. И не, тази статия не е само за жени! Защото мъжете около нас, макар и да не могат да го изпитат, често са част от това преживяване, при някои цяло изпитание. Понякога мъжете около нас могат да бъдат потърпевши. А в други ситуации, когато този предменструален синдром е особено силен, могат да бъдат и невинни жертви. Последното, разбира се, е шега, но както знаеш във всяка шега има и доза истина.

Случвало ми се е да спомена ПМС или предменструалн синдром, като специфично състояние в разговор с мъже и те отбелязват „Нямам представа какво е това, но ти следя мисълта“. Казвам: „Как нямаш – това са онези дни от месеца, в които жената около теб (съпруга, приятелка…) става малко по-сприхава“. Отговорът винаги е „Аха, ясно! Сега вече те разбирам перфектно“. Тоест макар някои мъже да не са чували този термин, те много добре познават ситуацията. Особено ако половинката им има малко по-обострен предменструален синдром.

И ако преди се смяташе, че това си е проблем само на жената, то мисля, че вече на всички ни е ясно, че сме заедно в ситуацията. Особено ако си съжителстваме. И така нека да видим какво можем да направим в „онези дни“ от месеца. Или как можем да облекчим състоянието предменструален синдром.
Предменструалният синдром (ПМС) обединява група от симптоми, свързани с менструалния цикъл. Тези симптоми включват:
 • резки смени на настроението,
 • подуване на корема,
 • акне,
 • чувствителни гърди,
 • непреодолимо желание за определени храни,
 • умора,
 • главоболие,
 • раздразнителност и депресия.

Смята се, че цели три от всеки четири жени с менструация са изпитвали някаква форма на ПМС. Симптомите може да започват седмица или две преди цикъла и да са от леки до много тежки. Промените в хормоналните нива по време на менструалния цикъл, изглежда, са една от важните причини за ПМС. Възможно е да има връзка и с химическите промени в мозъка. Стресът и емоционалните проблеми е по-малко вероятно да причиняват ПМС, но пък е възможно да го влошават. Около 3% до 8% от жените имат изключително тежка форма на синдрома, наречена предменструално дисфорично разстройство (ПМДР), което може да бъде дори инвалидизиращо. Добрата новина е, че ако подобрим начина си на хранене, управляваме стреса и включим естествени лечебни средства, може да усетим значително подобрение на симптомите, свързани с ПМС.

Как можем да си помогнем с етерични масла?

 

 • Меча стъпка. Помага за балансиране на хормоните по естествен път.
 • Свещен босилек. Доказано е, че балансира хормоните и намалява симптомите на ПМС.
 • Кипарис. Подобрява кръвообращението и облекчава спазмите и болките.
 • Иланг-иланг. Помага за намаляване на напрежението, стреса и спазмите.

 

Проучвания

Проучване по темата заключава, че ароматерапевтичният масаж с етерично масло от меча стъпка се свързва в по-голяма степен с намаляване на нивата на менструалните болки, отколкото ацетаминофенът (парацетамол).

 

Домашни съвети за употреба на етерични масла при ПМС

Облекчаване на ПМС. За да намалим симптомите на ПМС, втриваме по 2 – 3 капки етерично масло от меча стъпка в долната част на корема. След това е добре да сложим топъл компрес за 5 минути.

Препоръчителни добавки при предменструален синдром

 

 • Витекс (аврамово дърво). Помага за балансиране на съотношението естроген/прогестерон. Приемайте по 240 милиграма дневно.
 • Витамин B-комплекс. Витамин B6 и останалите витамини от B групата участват в метаболизма на естрогена.

Рефлексология

„Рефлексология“ и „масаж на стъпалата“ често се използват като синоними, но поставянето им в една и съща категория е несправедливо по отношение на тази древна практика. Рефлексологията включва масаж на стъпалата, но по-специално това е една цяла допълваща терапия, основана на предпоставката, че върху стъпалата (също върху дланите и ушите) съществуват зони и рефлексни области, които кореспондират на всички части от тялото. Физическият акт на прилагане на определен натиск с техники, използващи палците, останалите пръсти или дланите, води до намаляване на стреса, който причинява физиологични промени в тялото. По-подробно за конкретни точки можеш да видиш в нашата карта на стъпалата.

Как да си помогнем с храна? Рецепта за балансиране на хормоните преди и след цикъл.

slanchogledovi-biskviti-bez-pechene

Важна информация за фазите на менструалния цикъл можеш да прочетеш в тази статия

 

fazi-na-menstrualnia-cikal

 

Повече за хормоните и менструалния цикъл можеш да прочетеш в книгата на д-р Джолийн Брайтън „Отвъд хормоните“.

Вероятно ще ти е интересна и поредицата “Хормони в баланс – мисията възможна“. Или как би трябвало да се чувстваме, когато сме в хормонален баланс.

 

Ако имаш нужда да разбереш всичко за хормоналните дисбаланси и как да постигнеш равновесие тези книги ще са ти полезни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed