Как чревният микробиом влияе върху нашето здраве?

микробиом-ланд

В тази статия ще разгледаме как чревната дисбиоза може да причини множество симптоми. Те от своя страна могат  да допринесат за развитието на различни заболявания. Винаги е добре да имаме осъзнато наблюдение към своето тяло и да вземем отношение, ако установим дискомфорт и симптоматика. Състоянието на чревния ни микробиом може да е отговора, който толкова търсим за състоянието и на здравето ни.

Алергии

Страдате от алергии? Възможно е вашите чревни микроби да са виновни за това. Обикновено чревните бактерии са отговорни за „обучението“ на имунната ви система. Участват в това как да толерира хранителни протеини и алергени от околната среда, като полени и прахови акари. Когато чревния микробиом е нарушена, този процес на преподаване се нарушава също. Затова се стига до негативна реакция на тялото към алергени.  Това води до алергии към храни и фактори от околната среда. Осигуряването на здрава чревна микробиота при бъдещи майки и при бебетата е съществено важно. Може да помогне за предотвратяване на появата на алергични заболявания.

 

Автоимунитет

Чревния микробиом има влияние върху автоимунните заболявания, пряко свързани с червата. Например болест на Крон и улцерозен колит. Скорошни изследвания показват също, че тя влияе и върху развитието на нечревни автоимунни нарушения. Тук се  включват лупус, множествена склероза и диабет от първи тип. Установено е, че някои чревни бактерии могат да предизвикат автоимунни нарушения. Потенциалните бактериални причинители от такъв вид са например Citrobacter, Klebsiella, Prevotella copri и Proteus spp.

Подробна информация и лечебен протокол при автоимунните заболявания можеш да откриеш в утвърдените по темата книги на д-р Сара Балантайн Автоимунен палео протокол и Автоимунен палео протокол. Готварска книга.

Кратка статия по темата виж тук.

 

Здравето на костите

Може ли вашият чревен микробиом да повлияе на здравето на вашата костна система? Както се оказва, да. Проучванията показват, че има решаваща връзка между тези две системи. Две от основните причини за проблеми с костите, като остеопороза, са възпалението и недостигът на хранителни вещества. Чрез регулиране на възпалителния баланс на тялото чревните микроби могат или да насърчат, или да потиснат загубата на костна маса. Здравият чревен микробиом също подобрява усвояването на критично важни за изграждането на костите хранителни вещества. Тук се включват и витамини D и K2, калций и магнезий. Приемът на добавки с пребиотични фибри увеличава здравината на костите и съдържанието на калций. Така се подпомага растежа на полезни микроби, участващи в абсорбцията на калций в червата.

 

Мозъчната функция

Чревният микробиом влияе върху мозъка и невроповедението чрез оста черва – мозък. Това е мрежа от неврони и сигнални молекули, свързващи ентеричната нервна система на червата с централната нервна система. Нарушенията на чревния микробиом са замесени в редица състояния и заболявания. Сред тях са аутизъм, хиперкинетичното разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ), невродегенеративни болести, тревожност и депресия. Чревните бактерии се свързват също с производството на невроактивни химикали. Те се абсорбират в кръвта и пътуват до мозъка, оказвайки влияние върху неговото функциониране.

Възстановяването на здравето на чревния микробиом с пребиотици и пробиотици може да облекчи симптомите на невроповеденчески и невродегенеративни заболявания. Тези открития категорично предполагат, че чревният микробиом е фактор, който може да бъде модифициран, така че да се повлияе положително на развитието на мозъчните разстройства.

За подобряване на мозъчната си функция и като цяло мозъчното ти здраве можеш да се позовеш и да приложиш съдържимото в ценната книга за всекиго “Хранене за победа над депресията и тревожността”.

Ако се е събудил интересът ти как да подобриш функционалността на своя мозък чрез подходяща  храна  можеш да научиш още полезни неща за хранителната психиатрия тук.

 

 

Рак

Чревният микробиом може да играе съществена роля за развитието на някои видове рак, особено рак на гърдата и дебелото черво. Изследванията показват, че чревната микробиота при жени с рак на гърдата се различава значително от тази на здравите жени. Чревните микроби, способни да метаболизират естрогените, влияят на нивата на естроген в организма. Наличието на твърде много или твърде малко от тези бактерии може да стимулира развитието на естроген-чувствителен рак на гърдата. Освен това излагането на естрогеноподобни съединения (обикновено чрез експозиция на фактори от околната среда, като съдържащи BPA бутилки и други форми на пластмасови опаковки) променя чревния микробиом. Това води до нежелани промени, които също могат да повлияят на развитието на рак на гърдата.

Изглежда, че чревният микробиом влияе също върху развитието на рака на дебелото черво. Повишените нива на произвеждащата сяра бактерия Bilophila wadsworthia и опортюнистичните и патогенните бактерии Streptococcus bovis, Helicobacter pylori, Bacteroides fragilis и Clostridium septicum са свързани с повишен риск от рак на дебелото черво. Вероятно се дължи на провъзпалителното въздействие на бактериите върху тъканите на дебелото черво.

Според скорошно изследване, публикувано в Translational Cancer Research, чревните микроби на индивида могат дори да повлияят на това как той реагира на имунотерапията срещу рак. Изводът е, че коригирането на дисбаланса в чревния микробиом може да бъде от решаващо значение както за профилактиката, така и за лечението на рак.

 

Сърдечносъдови заболявания

Сърдечносъдовите заболявания, водеща причина за смърт в световен мащаб, могат да бъдат медиирани от чревния микробиом. Има няколко начина, по които чревните бактерии могат да повлияят на сърдечносъдовото здраве.

Чревната дисбиоза кара бактериите да се придвижват от лумена на червата в кръвния поток, инициирайки възпалителна реакция. Това предизвиква растеж и натрупване на артериална плака (атеросклероза), което може да причини инфаркт и инсулт. Установено е, че тези плаки съдържат бактериална ДНК, идентична с присъстващата в червата. Това допълнително подкрепя схващането, че индуцираното от чревните микроби възпаление допринася за сърдечносъдови заболявания.

Чревните микроби влияят на кръвното налягане. Нездравословният микробен състав на червата е свързан с високо кръвно налягане – рисков фактор за сърдечносъдови заболявания.

Някои чревни микроби произвеждат метаболити, които нарушават сърдечносъдовата функция. Тези метаболити включват триметиламин-N-оксид (TMAO), уремични токсини и липополизахарид (LPS). TMAO насърчава експресията на възпалителния ген, което води до дисфункция на ендотелните клетки. Уремичните токсини пък причиняват калцификация на гладкомускулните клетки на кръвоносните съдове (което води до втвърдяване на артериите), предсърдно мъждене и дисфункция на сърдечните клетки.

 

Специална бележка за TMAO: Прекурсорите за TMAO (като холин, фосфатидилхолин и карнитин) се намират в изобилие в месото и яйцата. Този факт се използва в подкрепа на аргумента, че животинските храни причиняват сърдечни заболявания. Епидемиологичните доказателства обаче не подкрепят тази теория. Консумацията на месо е погрешно свързвана с TMAO и сърдечносъдови заболявания поради пристрастие при интерпретирането на резултатите от изследванията. По-вероятно е балансът на бактериите в червата да повлияе на производството на TMAO и последващия риск от сърдечносъдови заболявания, отколкото консумацията на животински продукти.

 

Диабет от първи и втори тип

Чревната дисбиоза е силно свързана с дисфункцията на инсулиновото производство при диабет от първи тип. При децата с диабет от първи тип често се наблюдават по-ниски нива на Lactobacilli и Bifidobacterium и намалено микробно разнообразие в сравнение със здрави деца. Чревните микроби могат да насърчават развитието на диабет от първи тип, като индуцират провъзпалителен имунен отговор, който уврежда панкреатичните бета-клетки, произвеждащи инсулин.

Чревният микробиом също играе решаваща роля при диабет от втори тип. Няколко проучвания показват, че при това заболяване се наблюдава увеличаване на опортюнистичните патогени и намаляване на микробите, които произвеждат бутират (полезно съединение с противовъзпалителен ефект). Получаващата се в резултат чревна дисбиоза позволява неправомерно преминаване на вредни бактериални метаболити в кръвообращението, предизвиквайки хронично възпаление – важна подлежаща причина за диабета от втори тип.

А това е ефективната книга на Хейли Помрой, която ще ти помогне през преминаването и справянето със  7 много често срещани състояния:

Хранителна рецепта за бърз метаболизъм

 

Стомашно-чревно здраве

Не е изненадващо, че чревните микроби играят ключова роля в развитието и прогресирането на стомашно-чревни разстройства, включително синдром на раздразненото дебело черва (IBS) и бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO).

При IBS има относително изобилие от провъзпалителни бактерии като Enterobacteriaceae и намалени нива на Lactobacillus и Bifidobacterium. Честотата на IBS също е по-висока при хора, които са преживели протозойни или паразитни инфекции или бактериален гастроентерит.

IBS споделя някои важни характеристики със SIBO, включително повишени нива на метаногени (чревни бактерии, произвеждащи метан). Пациентите със SIBO обаче са уникални с това, че техният бактериален дисбаланс е конкретно разположен в тънките им черва. SIBO може също да се характеризира с повишени нива на водород- или сяра- произвеждащи бактерии.

При пациентите с възпалителни заболявания на червата се наблюдават високи нива на Caudovirales – ред вируси, известни като „опашни бактериофаги“, и изразена гъбична дисбиоза, характеризираща се с повишени нива на гъбичките Basidiomycota, Ascomycota и Candida albicans.

Пациентите с IBS често имат гастроезофагеална рефлуксна болест, или ГЕРБ, и обратно.

В основата на двете състояния е наличието на проблем с чревните бактерии. H. pylori и SIBO могат да допринесат за тези две състояния чрез увеличаване на производството на чревни газове и съответно намаляване на производството на стомашна киселина. Тези ефекти повишават натиска върху стомаха, влошават храносмилането и могат да причинят рефлукс на неразградено стомашно съдържание в долната част на хранопровода.

Пълен и работещ лечебен протокол за възстановяване на чревното ни здраве и поддържане на оптимален чревен микробиом е разработен в “Микробиом диета” от д-р Рафаел Келман.

Затлъстяване

Повишеното количество фирмикути спрямо бактероидитите е свързано с повишен риск от наднормено тегло или затлъстяване. Дисбиозата може да насърчи затлъстяването чрез увеличаване на количеството енергия (калории), получена от храната, чрез насърчаване на пропускливостта на червата и системно възпаление, чрез увеличаване на апетита и чрез възпаление на нервната система, което води до нарушени механизми на глад и ситост и влошено хранително поведение.

И тук в подкрепа на рестартирането и подобряването на метаболизма ни и справянето със затлъстяването се явява отново Хейли Помрой

с 28-дневната програма “Ключът към бързия метаболизъм”.

promopaket-dr-izabela-uents

 

Здраве на кожата

Чревните микроби влияят върху здравето на нашата кожа, като модулират оста черва – кожа – двупосочен сигнален път между червата и кожата. Чрез тази ос чревните микроби изпращат сигнали към кожата, които влияят на възпалението и производството на себум и така в крайна сметка оказват въздействие върху развитието на кожни заболявания.

Доказателствата сочат, че чревната дисбиоза участва в дерматологични заболявания при хората. Пациентите с розацея имат високо разпространение на SIBO и при мнозина кожните симптоми се подобряват с лечението на SIBO. Пациентите с псориазис също са с нерегулиран чревен микробиом. При тях се наблюдават и повишени нива на прововъзпалителни цитокини, които могат да бъдат причинени от бактерии, преминаващи от червата в кръвния поток. Докато изследванията при хора продължават, става съвсем ясно, че чревният микробиом не трябва да се пренебрегва при лечението на кожни проблеми.

Може би си от хората, които обичат да знаят какво се съдържа в козметиката им. Може би предпочиташ сама да забъркваш смесите, които ще сложиш върху кожата и косата си. Тези книги ще ти помогнат в тази насока.

 

Нарушения на щитовидната жлеза

Чревният микробиом също може да бъде липсващото звено в усилията ви за подобряване на функцията на щитовидната жлеза. Промените в чревния микробиом са свързани с хипертиреоидизъм. Макар да липсват изследвания при пациенти с хипотиреоидизъм, здравият разум ни подсказва, че чревният микробиом също може да играе роля в такива случаи. Чревната дисбиоза може да допринесе за разстройства на щитовидната жлеза, като предизвика продължително освобождаване на LPS (съкратено от липополизахарид) в кръвния поток. LPS инхибира йодтиронин дейодиназата – ензима, отговорен за превръщането на тироксин (Т4) в активния тиреоиден хормон трийодтиронин (Т3). LPS също намалява експресията на рецепторите на хормоните на щитовидната жлеза, които са необходими за медииране на ефектите на хормоните на щитовидната жлеза в тялото.

Вашата щитовидна жлеза произвежда хормона тироксин, или Т4, който трябва да се преобразува в трийодтиронин, или Т3, за да могат клетките да го използват.

Червата са едно от основните места за преобразуване на хормоните на щитовидната жлеза

Което означава, че те приемат неактивния хормон и го активират, за да можете да се чувствате изпълнени с енергия и щастливи през целия ден. Но ако червата ви са възпалени, микробиомът ви е променен, хранителните вещества в тялото ви са изчерпани и/или имате пропускливи черва, това неминуемо ще повлияе върху процеса на активиране. А без активен хормон на щитовидната жлеза червата ви не могат да функционират оптимално. В такъв случай се зацикля в един порочен кръг, защото, ако нивата на хормоните на щитовидната жлеза се понижат твърде много, тялото не произвежда достатъчно солна киселина, жлъчният мехур не работи правилно и перисталтиката на червата се влошава (разбирайте – получавате запек).

Тиреоидит на хашимото е едно от най-често срещаните нарушения на щитовидната жлеза, особено при жените. Сред дамите с това здравословно състояние ли си? А ако си решена  да се справиш, то книгите на Изабела Уенц са един доказал се практически пътеводител.

 

За пореден път се убеждаваме, колко ключов е нашият микробиом за цялостното благосъстояние на организма ни. Сега ни остава и да се погрижим за него.  Пътят се върви с благодарност към нас самите и тялото ни, че правим нещо чудесно за себе си. То ще доведе до цялостната ни по-добра кондиция и по-добро качество на ежедневието ни.  За още вдъхновение по темата и порив към действие, заповядай да прочетеш това .

 

За тази статия са използвани материали от блога на Крис Кресър.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed